Hogy mi az a Ficoco?
Bemutatjuk az egyik szenzációs főző blogot, és egyben az egyik tuti receptjét a Ficocot.
Csokoládés fügelekvár. Aki járt már Horvátországban és valaha is kóstolta ezt a klasszikus horvát édességet, az mindig vágyik rá.
Kedves barátném kertjében az idén a fügefa úgy döntött, hogy roskadásig növeszti az ágain a fügét- és még most október elején is tele vannak az ágak növésben lévő fügécskékkel. Vajon kegyes lesz-e a fügefához az időjárásfelelős és hagyja -e megérni az összes gyümölcsöt?
No, de ami eddig megérett azt leszüretelte tündérkörösztanyám, én meg elvittem neki a ficoco receptemet.
Amikor előzetes bejelentés nélkül betoppantam hozzá- láss csodát- éppen fügét pucolt. Mondtam, hogy hoztam mindent, csak fügém nincs!
Tehát lássuk a hozzávalókat:
fél kg füge
2 evőkanál méz
1 teáskanál cukor (csak az íze végett)
2 evőkanál jó minőségű kakaópor, vagy 10 dkg cukor nélküli csokoládé (ez utóbbi az ALDI-ban kapható)Vigyázat ez nem diabetikus csokoládé, hanem kifejezetten cukormentes! ebben nincs semmiféle édesítőszer.
5 cm-es vanília rúd kikapart belseje
esetlegesen 1 evőkanál rum (ez is csak az íze végett)
A fügét azután mérjük meg, hogy megmosva, leszárazva, külső héja vékonyan lehántva feldarabolva van. A fügét a mézzel, a cukorral és a vaníliával összekeverjük egy lekvár főző edénybe, kb, 10 percig főzzük, egy botmixerrel egyneműsítjük, amikor már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor jó. Belekeverjük a kakaót, vagy beledaraboljuk a cukormentes csokoládét, visszatesszük a tűzre és még kb. öt percig főzzük. Ha rumot is akarunk bele, akkor itt végén kell azt is beletenni.
Forrón csavaros tetejű kisméretű ( 2-2,5 dl -es) lekváros üvegekbe szedjük, tele legyen az üveg, majd azonnal lezárjuk a csavaros tetővel és kétszer háromszor fejre és talpra állítjuk váltakozva, hogy a benne rekedt levegő a forró lekváron haladjon át – ezzel teljes mértékben csírátlanítjuk, és így nem fog elromlani a ficoco-nk tartósítószer nélkül sem. Szárazdunsztba tesszük az üvegeket és két három napig ott is hagyjuk kihűlni. A csavaros tetőkön van egy kis pukli, amit ilyenkorra a vákum beszívott, és légmentesen zárva vannak az üvegeink. Ha a tető közepét megnyomjuk és nincs benyomható kis pukli hanem inkább homorú a tető közepe, mint domború- akkor jó.
Ha szeretnél szuper hasznos és finom recepteket olvasni, vagy kipróbálni, ajánljuk figyelmedbe a Konyhai kezdetek blogot, ahol több tucat valódi receptközül és házi praktika közül válogathatsz.
Bővebben itt: http://konyhaikezdetek.blogspot.hu/