Otthon / Országos hírek / A legfrissebb felmérések szerint újra gyengültek a kormánypártok, erősödött a Jobbik, stagnál a baloldal

A legfrissebb felmérések szerint újra gyengültek a kormánypártok, erősödött a Jobbik, stagnál a baloldal

Sokan várták a legújabb közvélemény-kutatásokat.

Az elmúlt két hónapban számos esemény történt a hazai politikai életben, melynek eredményét a két legnagyobb politikai erő, a kormányzó Fidesz-KDNP és a Jobbik várhatta leginkább. Az alaptörvény-(nem)módosítás körül kialakult parázs helyzetben mindkét fél felsorakoztatta érveit. A kormánypártok szerint a Jobbik hazaáruló, mert nem szavazta meg az Alaptörvény hetedik módosítását, mely állításuk szerint biztosítékot jelentett volna Brüsszel migrációs kvótájával szemben. A Jobbik erre azzal válaszolt, hogy nem csak a szegény, de a gazdag migránsoktól is meg kell védeni az országot, ezért amíg a kormány nem hajlandó kivezetni a letelepedési kötvényeket, addig nem szavazza meg a törvénymódosítást.

Az elmúlt napok eseményeihez tartozik, hogy a Jobbik a szerdán nyújtotta be másodjára a Parlament Igazságügyi Bizottságának azt a módosító javaslatát, mely szó szerint megegyezik az Orbán Viktor által jegyzett, korábban nem támogatott javaslattal. A javaslat csupán egy mondattal egészül ki, mely a kötvények további kibocsátását gátolná meg.

Egy valami bizonyos, a Pharaon-ügy – aki valószínűleg megegyezik azzal a személlyel, aki az FBI terrorista szervezetek támogatásáért köröz – rávilágított arra, hogy a letelepedési kötvények körül valami nem stimmel.

nezopont_kutatas
1. számú ábra, forrás: Nézőpont Intézet 

Az 1. számú ábráról leolvasható, hogy az elmúlt hetek, hónapok eseményeinek betudhatóan a Fidesz-KDNP, a ősz elején mért 49 százalékról 43 százalékra esett vissza, míg a Jobbik támogatottsága 20 százalékról 25 százalékra nőtt a biztosan pártot választók körében. A balliberális oldal pártjait a stagnálás és a langyos vízben lubickolás jellemezte. A grafikonon látható, hogy a baloldali pártok már együtt sem képesek a Jobbikkal azonos támogatottságot hozni, sőt, még az LMP-vel együtt sem lennének erre képesek. Országosan nézve tehát, két erő csatája látszik kialakulni 2018-ra.

2. számú ábra, forrás: Hír TV
2. számú ábra, forrás: Hír TV

A 2. ábrán viszont az látható – egy szintén friss kutatás szerint – hogy a fővárosban a baloldali erők újra beérték a Fidesz-KDNP-t. Budapesten a balliberális oldal hagyományosan erős volt, és úgy látszik a kormánypártokat itt is egyre jobban szorongatják. Budapesten még mindig nem akarnak új alternatívákban gondolkodni és egy Fidesz-KDNP vs. MSZP-DK harcot láthatunk majd 2018-ban. Ezt támaszthatják alá azon sajtóértesülések, melyek alapján Vadai Ágnest – mint a 2014-ben térségünkben induló képviselőjelöltet – minden valószínűség szerint Budapesten fogják indítani egy baloldali megegyezés alapján. Az baloldal tehát úgy látja, két szereplősek lesznek a vidéki egyéni körzetek, így Komárom-Esztergom megye 2. számú körzete is, ezért kivonja csapatait és a fővárosra fognak koncentrálni.

Vidéken tehát a Jobbik komoly erősödését láthatjuk, míg a fővárosban a baloldal jött fel a Fideszre. Persze a politikában nincs pihenő és napról-napra változhatnak a támogatottságok mértékei. Igyekszünk mi is követni.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply