Otthon / Kárpát-medence hírei / Elérte az 5 százalékos küszöböt az RMDSZ
Kép forrása: MTI, Bíró István

Elérte az 5 százalékos küszöböt az RMDSZ

Megtartotta szavazóit az Romániai Magyar Demokratikus Szövetség, így az alacsony részvétel ellenére, bejutott a román törvényhozásba.

Bár a végső eredmény még nincs meg, már biztosra vehető, hogy újra lesz képviselete az erdélyi magyarságnak a román Parlamentben, ugyanis az RMDSZ-re a voksok nagyjából 6 százalékát adták le a választók. A romániai központi választási bizottság két intézetet bízott meg az exit-poll eredmények feldolgozására. Az IRES mérése alapján a Szociáldemokrata Párt (PSD) 45,9, legvalószínűbb szövetségese, a szintén baloldali ALDE pedig 6,3 százalékos támogatást szerzett. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,8, az idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 9,2 százalékot ért el. Érdekesség, hogy a Romániát a Tiszáig képzelő viccmester, Traian Basescu és az általa vezetett Népi Mozgalom Pártot (PMP) 5 százalék alattinak mérte a kutatóintézet, tehát nem jutna a román törvényhozásba. Bár az IRES 1,6 százalékos hibahatárral számol. A másik megbízott intézetnél viszont már igen. A Curs-Avangarde exit polljában a PSD-t 45,5, a PNL-t 21,7, az USR-t 8,5, az RMDSZ-t pedig itt is 6 százalékkal mérték. A kérdés tehát, hogy 5 vagy 6 szereplős lesz-e a román Parlament, és hogy milyen szerep jut a magyarságot képviselő RMDSZ-nek. A legfrissebb adatközlések szerint a második verzió látszik megvalósulni. A részvétel 39,5 százalékos volt, mely igen alacsonynak tekinthető.

A PSD-nek nincs meg a parlamenti többsége, így hiába nyerte meg torony magasan a választásokat, koalíciós partner után kell nézniük. Az összefogásra a legnagyobb esélyes a szabadelvű ALDE, de megszokhattuk már, hogy ilyenkor az RMDSZ-t is elő szokták húzni a kalapból.

Mindenesetre reméljük, hogy az új vezetés nem fogja sárba tiporni az erdélyi magyarság jogait!

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply