Otthon / Egyéb / Honnan ered a „Péntek 13-tól” való babonás félelem?

Honnan ered a „Péntek 13-tól” való babonás félelem?

Valakinek szerencsét hoz, valakinek szerencsétlenséget. Véletlenül vagy a sors akarja így? Ez már egyéni megítélés kérdése. Egy valami biztos, hogy péntek 13 sokak fantáziáját megmozgatja.

Óvatosan, egy röpke pillantás egy ilyen állat szemébe is óriási baj hozhat az emberre. Legalábbis így gondolták régen.

Ha megakarjuk ismerni péntek 13 eredetét, jelenleg két elfogadott úton indulhatunk el. Az első – inkább városi legenda – esetében egészen a középkorig kell visszamennünk az időben, egészen pontosan 1307. október 13-ára, ami természetesen pénteki napra esett. Ekkor történt meg ugyanis, hogy a történelem könyvekből és Dan Brown könyvekből jól ismert templomos lovagokat, az akkori francia király IV. Fülöp, nemes egyszerűséggel letartóztatta és hosszú börtönéveket és kínzásokat követően máglyahalálra ítéltetett. A történet röviden arról szólt, hogy a Szentföldön meggazdagodott, első bankároknak is nevezett templomosok felé a francia király is tetemes adósságot halmozott fel. Emellett pedig a katolikus egyházzal sosem volt békés a viszonya, hiszen háborúi finanszírozásához az egyházat is megadóztatta, előzetes egyeztetés nélkül, melyet VIII. Bonifác pápa nem nézett jó szemmel. A rossz viszony később is fennmarad és számos franciaországi egyház feje bánta.

Forrás: wikipedia.hu

A másik eredet, mely sokkal inkább kézzelfogható mindenki számára, hogy a keresztény kultúrában a péntek szerencsétlenséget hozó napnak számított, a 13 pedig ugyanez csak számnév formájában. A kettőt együtt pedig végképp balszerencsésnek vélték. Hogy mióta? Ember emlékezet óta! A péntekkel kapcsolatos babona valószínűleg Jézus keresztre feszítéséből (Nagypéntek), míg a 13-mal a a középkori naptárakat vezető szerzetesek életét bonyolító 13 teliholat számláló évekből eredeztethető, de biztosat nem tudni. Írásos emlék a XIX. századig nem maradt fent erről.

Lehetünk tehát szerencsések vagy szerencsétlenek péntek 13-án, de egy valamit ne felejtsünk el: a saját hozzáállásunkon nagyon sok múlik.

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply