Otthon / Gazdaság / Valóban egyre több fiatal dolgozik itthon vagy inkább egyre több vándorol el?
Forrás: alfahir.hu

Valóban egyre több fiatal dolgozik itthon vagy inkább egyre több vándorol el?

A politikai pártok között erős vitákat kavar a magyar fiatalok sorsa. De vajon ki áll közelebb az igazsághoz?

A kormány kiemelt célja a fiatalok támogatása, hogy döntéseikhez megkapják a megfelelő kormányzati támaszt – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten az MTI-nek. A legfrissebb adatok szerint 12 százalék alá süllyedt a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében, mely az uniós átlag alatt van. Az államtitkár felsorolt még számos kormányzati intézkedést, többek között a CSOK-ot, a munkahely-védelmi akciótervet, a házasok adókedvezménye, melyek mind azt szolgálják, hogy a magyar fiatalok itthon vállaljanak munkát és alapítsanak családot.

Jobbik szakpolitikusai ezzel szemben állítják, a mutatók azt tükrözik. „Egyre több fiatal hagyja el az országot, így ezzel egyenesen arányosan egyre kevesebben dolgoznak itthon. A kozmetikázott adatok nem a reális képet mutatják, hiszen valójában csak arányaiban nőtt a 25 év alattiak foglalkoztatottsága, ami annak tudható be, hogy sokan a középiskola vagy főiskola, egyetem befejezését követően azonnal külföldön keresnek állást” – nyilatkozta megkeresésünkre a témával kapcsolatban Nunkovics Tibor, a Jobbik választókerületi elnöke. Folytatva elmondta, hogy a kormány állítólagos kedvezményei vagy nem a fiatal pályakezdőkre van tervezve, vagy nem jelent nagymértékű segítséget. „Az irány jó, de kézzelfoghatóbb segítségre van szüksége a fiataloknak. Európai szintű fizetésekre lenne szükség, nem apró kedvezményekre. Kiszámítható, értékálló bérezési rendszer és biztos munkahelyek, amivel a fiatalok már bátran belevághatnak egy új életbe, a családi-, kis- és közepes vállalkozások számára pedig járulék csökkentést kell végrehajtani a fekete foglalkoztatás visszaszorítása érdekében. Amíg nyugaton 3-szor, 4-szer, 5-ször annyit kereshet egy fiatal, mint itthon, addig nincs miről beszélni. Ez nem kalandvágy, ez túlélés.”

A Világgazdaság című lapban tavaly nyáron megjelent adatok szerint a kivándorlási tovább emelkedett az elmúlt években. Ezt az alábbi táblázat szemlélteti.

Forrás: vg.hu

A kérdés az, hogy az életben melyik érv áll közelebb az igazsághoz. Döntsék el Önök!

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply