Otthon / Dorog hírei / 18 városban veszélyes a levegőminőség, köztük Esztergomban és Dorogon is
Szinte az egész térséget érinti a probléma

18 városban veszélyes a levegőminőség, köztük Esztergomban és Dorogon is

A fővárosba ingázók közül ma sokaknak kellett tömegközlekedéssel eljutniuk munkahelyükre a kihirdetett szmogriadó miatt.

Szén, fa és háztartási hulladék. Ezek – leginkább a régóta tartó hideg miatti – fokozott használata okozza országszerte a levegőszennyezettség kétharmadát. Természetesen vannak térségek, mint például a miénk, ahol a gyárak károsanyag kibocsátása még inkább fokozza a kialakult helyzetet. De ilyen települések Miskolc és Nyíregyháza is, mely városokban Budapest után a mai napon szintén elrendelték a szmogriadót.

A veszélyes levegőminőségű városok: Szeged, Győr, Tököl, Vác, Sopron, Szolnok, Debrecen, Hernádszurdok, Oszlád, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Salgótarján, Eger, valamint Esztergomban és Dorogon.

Így festenek jelenleg a térség két legnagyobb és legsűrűbben lakott városainak levegőminőségi adatai:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A térségben szinte már megszokhattuk, hogy a levegő minősége kis túlzással többször rossz, mint jó, ám ennek ellensúlyozására semmilyen érdemleges lépés nem történik. Egyszer csak belecsöppenünk a riasztási fokozatba – melyről csak jó esetben értesülünk – és már aznap nem kell kivinni a gyereket a játszótérre. Belegondolni is szörnyű, hogy vajon az egészségünkre milyen kihatással lehetnek ezek a folyamatos küszöbérték átlépések. Ahogy a képeken is látszik, napok óta súlyosan szennyezett a levegő mind Esztergom, mind Dorog tekintetében.

A mérőhálózat adatai 90 napig tájékoztató jellegűek

 

Készítettünk egy lekérdezést az Országos Környezetegészségügyi Intézet oldalán, ahol látható, hogy ebben az évben a két nagyvárosban több alkalommal is történt határérték átlépés, az elmúlt napokban azonban kiugróan magasak voltak az adatok.

Hogy mit tehetünk? Amennyire csak lehet tartózkodjunk a szabad levegőn tartózkodástól, lehetőség szerint csökkentsük az autóhasználatot és ne égessünk háztartási hulladékot, gumit és egyéb szemetet!

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply