Otthon / Egészség - Életmód / Kiverte a biztosítékot a Magyar Rákellenes Liga reklámfilmje a rákbetegeknél
Forrás: NEM VAGYOK VÁDLOTT Facebook-csoport

Kiverte a biztosítékot a Magyar Rákellenes Liga reklámfilmje a rákbetegeknél

A filmnek arra kellene ösztönöznie az embereket, hogy adójuk 1%-ával támogassák a Magyar Rákellenes Ligát, így a rákbetegek gyógyulását. Azonban úgy néz ki fordítva sültek el a dolgok.

Január 12-én került fel a YouTube-ra és nagyjából azon héten volt először látható a televízióban is az MRL reklámfilmje, mely az első pillanattól fogva borzolja a kedélyeket a rákbetegek körében. A videóban az látható, ahogyan egy bírónő, egy férfi vádlottat rákra ítél, mert az nem megfelelő életmódot folytatott. A férfi könyörög a második esélyért, melyet az adófizetők felajánlásaival kaphatna meg. A rákos megbetegedésben szenvedők azonnal nem tetszésüket fejezték ki – valljuk be teljesen jogosan – a reklámfilm ellen, mert az szerintük negatívan állítja a kórban szenvedőket és azt sugallja, egyes egyedül az ő hibájuk az, hogy betegek lettek. A NEM VAGYOK VÁDLOTT nevű Facebook-csoportban olvashatóak a valódi érintettek kritikái. A #nemvagyokvádlott és a #nemazénhibám hashtag-ek pedig ellepték az internetet.

Az amúgy is puskaporos levegőben Bittner Nóra, a Liga elnöke állt neki petárdázni, amikor az egyik kereskedelmi adón azt fejtegette, hogy nem érti a reakciókat, mert számos adat utal arra, hogy a belső tényezők mellett, a külső rizikófaktorok is – úgy mint dohányzás, elhízás – közrejátszhatnak abban, hogy ezek a megbetegedések kialakuljanak. Elmondása szerint a film nem a rákbetegeknek készült, hanem azoknak, akik véleménye szerint még változtathatnak életvitelükön, így kerülve el az esetleges megbetegedést. A betegségben szenvedők és a kigyógyultak szerint viszont ez súlyos diszkrimináció. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az életvitel egyes esetekben közrejátszhat a betegség kialakulásában, de azt senki nem szereti, ha bűnözőnek állítják be. Kár, hogy ezt az igen fontos elemet nem vették figyelembe a reklámfilm jóváhagyásakor.

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply