Otthon / Nemzetközi hírek / Minden idők legizgalmasabb Super Bowl mérkőzését láthatták az amerikai football szerelmesei

Minden idők legizgalmasabb Super Bowl mérkőzését láthatták az amerikai football szerelmesei

51. alkalommal került megrendezésre az egyik legnépszerűbb sportesemény a tengerentúlon.

A Sport TV-nek hála, napjainkban már nem csak az Egyesült Államok egyik legnézettebb és legjobban várt eseménye a Super Bowl, hiszen hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportág. A 2016-os szezon február 5-én lejátszott döntőjének a houstoni NRG Stadium adott otthon. Jellemző, hogy a nagydöntőket déli vagy dél-nyugati államok csapatainak stadionjaiban bonyolítják le, a kellemesebb időjárás miatt (persze voltak már kivételek).

Az első negyedben mondhatjuk úgy, hogy puhatolóztak a csapatok (bár, aki nézett már NFL mérkőzést azt tudja, hogy itt nem igazán puhatolóznak egymással a játékosok), hiszen Tom Brady (New England Patriots) kétszeri sackkelésén (irányító földre vitele a labdával) kívül más nem igen történt. A második negyedben azonban beindult a mérkőzés. Az Atlanta 3 touchdown-t szerzett és ezzel 21 pontos előnyre tett szert a nagy szünet előtt. A harmadik TD ráadásul egy eladott labdából született visszahordás volt (interception TD return). Robert Alford, az Atlanta védője fülelte le Brady passzát és 82 yardon keresztül hordta vissza a labdát az end zone-ba (célterület). Ez volt minden idők második leghosszabb interception TD returnje. A Hazafiak csupán egy 3 pontot érő mezőnygóllal (Field Goal) tudtak feliratkozni a táblára a szünet előtt, így 21-3-as állásnál vonultak szünetre a csapatok.

A szünetben (Half Time Show) Lady Gaga szórakoztatta a közönséget. Szokás, hogy ilyenkor mindig valamilyen nagynevű zenekar vagy előadó lép fel a pályán villám sebességgel kialakított színpadon.

A harmadik negyedben az Atlanta tovább növelte előnyét egy újabb TD-vel, az állás tehát 28-3-ra módosult. Még ebben a negyedben sikerült faragnia a hátrányból a Pats-nek James White révén, az 1 pontot érő extra point azonban kimarad. A 28-9-es állás még mindig az Atlanta-nak jelentett tetemes előnyt.

A negyedik negyedben sok hibával játszottak a támadó egységek. A Pats-nek sikerült eljutnia a vörös zónába (red zone), így mezőnygól távolságon belül voltak, ám Brady-t kétszer egymás után sackkelték, így csupán egy újabb mezőnygólra futotta. 28-12.

És jött a fordulópont!

Matt Ryan-t, az Atlanta irányítóját 8 és fél perccel a vége előtt a földre vitték a New England védői és labdát szereztek. A Pats támadó sora következett. Brady TD-t dobott, melyet Danny Amendola kapott el és amelyet követően egy kétpontos variáció is sikerült nekik. 28-20. Ami ezután következett az kisebb csoda volt. Edelmann fantasztikus elkapásának és az azt követő újabb kétpontos variációnak köszönhetően a Pats egyenlített, 25 pontos hátrányt ledolgozva. Ez minden idők legnagyobb come back-je és a Hazafiak hosszabbításra mentették a mérkőzést, ami először fordult elő a Super Bowl-ok történetében.

Az újabb érmefeldobást követően a Pats hordhatta vissza a labdát. Brady a rá jellemző nyugalommal vezette a támadást, melyet a megszerzett lélektani előny is segített. Rövid, de hatékony passzokkal araszoltak előre, a végén talán egy kis bírói segítséget is kaptam, amikor az Atlanta védője ellen ítéltek büntetést, így a Pats közvetlenül az end zone elé került. Itt második kísérletre a korábban két TD elkapást jegyző running back, James White kezébe került a labda, aki 2 yardról a célterületre juttatta azt. A szabályok értelmében az Atlanta Falcons nem indíthatott új támadást, így a New England Patriots és Tom Brady is 5. Super Bowl győzelmét könyvelhette el. Brady az MVP (legértékesebb játékos) díjat is bezsebelhette, köszönhetően többek között 466 passzolt yardjának, mely szintén rekord a döntők tekintetében.

Egy óriási, fordulatokban gazdag mérkőzést láthattunk. Aki esetleg lemaradt volna róla, az az NFL honlapján IDE kattintva megtekintheti az összefoglalót. Vagy újra megnézheti az ismétlést a Sport 1-en 14:45-től kezdődően!

Az NFL most szeptemberig szünetel, ám a sportág szerelmesei nem fognak unatkozni, hiszen jön a DRAFT és a különböző játékosmozgások.

About regio33

Check Also

MA VAN VALENTIN NAP

A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. Ezt a napot az angolok …

Leave a Reply