Otthon / Egyéb / Esztergom: forr a levegő a Strandbüfé bezárása miatt
Fotó: Google Maps

Esztergom: forr a levegő a Strandbüfé bezárása miatt

Az Esztergomban – és a város környékén elő – fiatalok egy újabb közkedvelt szórakozóhelyét záratja be az önkormányzat.

Nem egyedülálló jelenség a királyi városban, hogy egy szórakozóhelyet – állítólagos városfejlesztés vagy egy városrész revitalizációja miatt – bezárat az önkormányzat. Gondoljunk csak a Medgyes Tamás polgármestersége alatt jegyzett Zöld Ház és Fürdőszálló projektekre, melyek következtében a belvárosban évekig egy murvás parkolót csodálhattunk, egy félig- és két teljesen romos épülettel. A máig befejezetlen munkálatoknak köszönhetően nem csak az Art Mozi szűnt meg, hanem az esztergomi diákság egyik legrégebbi törzshelye, a Molothow nevű szórakozóhely is. Természetesen a számos koncertnek helyet adó vállalkozás kapott másik helyet, ám az korántsem bizonyult hosszú távúnak, hiszem ma már nem létezik a hely. (A hiánypótlást szerencsére a Sportalsó megoldotta.)

Az esztergomi önkormányzat január 19-i testületi ülésén a következő döntés született:

„Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság határozatában foglalt javaslattal ellentétben, nem kívánja a Szent István Strandfürdő területén lévő Strandbüfé működésére szolgáló ingatlanrészt bérbe adni, tekintettel arra, hogy a „Városok városa program A) Belváros revitalizációja”, valamint a modern belváros közös fejlesztésének koncepcióterve érinti a strandbüfé területét, ezért a büfé üzemeltetésére bérleti szerződés megkötése nem javasolt.

A javaslatot nem támogatta Nyíri Attila, Stámusz Andrea, Sasvári Viktor és Vígh László, tartózkodott Eck András, míg Romanek Etelka, Bánhdiy László, Juhász István, Tóth Tamás, Meszes Balázs, Sztojka Lajos, Tordainé Vida Katalin képviselők támogatták a határozati javaslatot.”

Fotó: szeretgom.hu

Hogy pontosan mit takar a revitalizáció, azt nem tudjuk, de ha azt, amit a korábbi ciklusok tapasztalatai mutatnak, akkor semmi jót nem tartogat az esztergomiak számára. A Strandbüfé ezzel a döntéssel tehát megszűnt. Egyes városi szóbeszédek szerint a valóságban inkább politikai nyomásgyakorlás van a háttérben, hiszen a nyári időszakban nagy népszerűségnek örvendő vendéglátóipari egységet az előző polgármester kabinetjének egyik tagja bérelte az önkormányzattól.

Egy valami biztos. Amennyiben a Strandbüfé nem nyit ki, úgy mind a helyi, mind a környékbeli fiatalok – és nem csak fiatalok – elveszítenek egy közkedvelt szórakozóhelyet, ahol a nyári nagy melegben kifejezetten jól esett néha beülni egy hűsítő üdítőre, fröccsre, függetlenül attól, hogy ki az üzemeltető…

 

Frissítés! 2017.02.07. 21:28

Idő közben egy magánszemély kezdeményezésére online petíció indult útjára a világhálón! A petíció IDE kattintva érhető el.

 

Frissítés! 2017.02.08. 14:48

Az elmúlt napok közfelháborodásának betudhatóan megszólalt a városháza is, mely az alábbi közleményt osztotta meg a sajtóval:

„Nem zár be a Strandkert

Pontatlan, a  lakosság megtévesztésére alkalmas hír jelent meg az egyik esztergomi internetes portálon, amely azt állította, hogy bezár a Strandkert. Ez azonban nem igaz: A Strandkert továbbra is üzemel majd az eddigi gyakorlatnak megfelelően.

A történet előzménye, hogy 2017. január 19-i ülésén Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy nem kívánja a Szent István Strandfürdő területén lévő Strandbüfé működésére szolgáló ingatlanrészt újabb öt évre bérbe adni, tekintettel arra, hogy a „Városok városa program A) Belváros revitalizációja”, valamint a modern belváros közös fejlesztésének koncepcióterve érinti. A jelenlegi bérlő – akinek 2017. március 18-án jár le a bérleti szerződése – már 2015-ben jelezte, hogy a hosszútávú bérlemény reményében beruházást kíván eszközölni, ami nemcsak sürgős állagmegóvást, de komoly fejlesztéseket és profil bővítést is tartalmaz.

Mint mindig az Önkormányzat most is korrekt módon kívánt eljárni, figyelembe véve a bérlő érdekeit is. Ezért nem áll módjában meghatározott, hosszútávú, 5 éves, szerződést kötni.

Ellenben örömmel tájékoztatjuk a lakosságot, megcáfolva ezzel a hír valótlanságát, hogy a városfejlesztési célok figyelembe vételével, szándékunkban áll a rövid távú üzemeltetés.
Célunk,hogy a strand látogatóit és a Kis-Duna sétány felől betérő vendégeket egyaránt kiszolgálhassa a Strandkert.”

Hogy a a rövid távú üzemeltetés pontosan mit jelent arról nem kaptunk tájékoztatást, de valószínűsíthetően egy felmondási idővel ellátott megállapodás születhet meg. Az esztergomi önkormányzat vajon eredetileg is így tervezte – mert ez a jegyzőkönyvből nem derül ki – vagy látva a lakosság nagymértékű felháborodását, annak fényében hátrált meg? Talán egyszer erre is választ kapunk.

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply