Otthon / Országos hírek / Méltatlan az Országgyűléshez Orbán Viktor buzizása vagy túlreagálja a Jobbik és Vona Gábor?

Méltatlan az Országgyűléshez Orbán Viktor buzizása vagy túlreagálja a Jobbik és Vona Gábor?

Hétfőn vette kezdetét a Parlament tavaszi ülésszaka, mely rögtön parázs vitát szült Vona Gábor és Orbán Viktor között.

Megszokhattuk már, hogy a parlamenti vitanapok egy-egy mondata, elszólása be tudja aranyozni a napjainkat. Nem volt ez másként hétfőn sem, amikor is napirend előtt – szokásosan az ülésszak első napjaihoz – a Miniszterelnök mondott nyitóbeszédet. Szót ejtett többek között a nemzetgazdaság erősödéséről, a Brüsszellel szembeni kiállásról, munkanélküliségről és a csökkenő államadósságról. A kormányzati kommunikáció után, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy valóban így állunk-e vagy sem. Vannak adatok és vannak tények. A kettő nem feltétlenül fedi egymást. A Miniszterelnök beszéde ITT érhető el.

A szónoki beszédet követően a frakciók egy-egy tagja válaszolt az elhangzottakra. A Jobbik részéről ezt Vona Gábor pártelnök tette meg. A legerősebb ellenzéki párt vezetője beszélt az olimpia várható elbukásáról, melyet nem az olimpia, hanem az Orbán Viktor elleni fellépésnek titulált. Arra kérte Orbán Viktort, hogy ne Tarlós István, Budapest főpolgármesterének szoknyája mögé bújjon – azaz ne rá terhelje a felelősséget – hanem vállalja a bukást. A felszólalásban szó esett még a földesurakról, Mészáros Lőrincről, Pharaon-botrányról, elvándorlásról, oktatásról, egészségügyről és a korrupcióról.

Eddig beszélhetünk a szokásos csörtéről Vona és Orbán között, hiszen a két legerősebb hazai politikai erő folyamatosan csatározik egymással, ezzel nincs is probléma. A Miniszterelnöki válaszban azonban elhangzott valami, ami rengeteg embernél csapta ki a biztosítékot, valószínűleg még a Fidesz szavazói között is.

Orbán Viktor válaszában nem igazán válaszolt a feltett kérdésekre, inkább csak próbált bagatellizálni. A „szoknyás” hasonlat azonban feldühíthette a Miniszterelnököt, hiszen a következőket mondta erre: „Nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni.” Utalva ezzel arra a hírre, melyet a kormányszócsövek terjesztettek Vona Gáborról. Ismeretes, hogy Terry Black, előadóművész állította azt a pártelnökről, hogy homoszexuális orgiákon vett részt. A hír minden politikai rétegben borzolta a kedélyeket, és a döntő többség – pártállástól függetlenül – úgy érezte, hogy a kormánymédia túltolta a biciklit, ezzel a „hírrel”. Ekkor még azt gondolhattuk, hogy jó-jó, megy a lejáratás, szokásos. Viszont most az Országgyűlésben, egyenesen a Miniszterelnök szájából hangzott el a buzizás. Persze csak utalással, de aki ismeri az előzményeket, annak egyértelmű volt a kijelentés. Nemrégiben pont Orbán Viktor mondta egy felszólalásában, hogy az ellenzék lezülleszti a parlamenti munkát. Az elmúlt két nap visszhangjai alapján azonban inkább azt látjuk, hogy most a Miniszterelnök lépett át egy olyan vonalat, mely a Parlament színvonalát hivatott szinten tartani.

Önnek mi a véleménye? Átlépett egy bizonyos határvonalat a Miniszterelnök vagy beleférnek az ilyen kijelentések?

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply