Otthon / Dorog hírei / Íme a legfrissebb közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról
Ki lesz a befutó?

Íme a legfrissebb közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról

A Magyar Nemzet számára az Iránytű Intézet készített közvélemény-kutatást a pártpreferenciák alakulásáról.

A kutatásból kiderül, hogy a kormánypártok mind a teljes népesség (29%), mind a biztos szavazók körében (50%) magabiztosan őrzik vezető pozíciójukat, ám a leginkább elutasított pártok listáján is első helyen áll. Itt a válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy biztosan nem szavazna a kormánypártokra. Ugyanebben a kategóriában második helyen, fej-fej mellett az MSZP és a DK, míg a Jobbikra a választók csupán 13 százaléka nem voksolna. Ebből tehát kiderül, hogy ugyan a kormánypártok állnak a támogatottsági mutatók élén, de a legnagyobb merítési lehetősége a Jobbiknak van, hiszen neki a legkisebb az elutasítottsága. Ennek pedig a hajrában komoly súlya lesz, mert a kormányellenes szavazók feltételezhetően ahhoz fognak „húzni”, akiben egyrészt látják az erőt a kormánypártok leváltásához, másrészt ahhoz, aki a legkevésbé elutasított.

A teljes népesség körében a Jobbikot 13, az MSZP-t 7, az LMP-t és a DK-t egyaránt 4 százalékra mérte az Iránytű Intézet. A kutatás szerint megjelent a palettán az olimpiát megfúró Momentum is, akik a Kétfarkú Kutya Párttal hasonlóan 1-2 százalékon mozognak.

A biztos szavazók körében is hasonlóan alakultak az arányok. Itt a válaszadók 21 százaléka választaná a Jobbikot, amivel kiemelkednek az ellenzéki pártok közül. Az MSZP-re 11, a DK-ra és az LMP-re 6 százalék adná le a voksát. A törpepártok, úgy mint az Együtt, a Párbeszéd, a nemrégiben párttá alakulását bejelentő Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt 1-2 százalékon állnak.

A felmérésből továbbá kiderül, hogy a Fidesz (76%) és a Jobbik (69%) nagyjából őrzi 2014-es szavazóit, némi átjárással egymás között a Jobbik javára. A teljességhez az is hozzátartozik, hogy a Jobbik három évvel ezelőtti táborához tartozók 15 százaléka még nem tudja, hogy a Jobbikot fogja-e választani. Amennyiben mégis így tennének, akkor a nemzeti néppárt korábbi szavazóinak mintegy 84 százalékát őrizné meg. A baloldal süllyedését jól mutatja, hogy ugyanebben a kérdéskörben az összefogás korábbi szavazóinak 28 százaléka nem szavazna már a baloldali pártokra.

 

Forrás: Magyar Nemzet

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply