Otthon / Kárpát-medence hírei / A marosvásárhelyi polgármester tiltaná, a székelyek mégis felvonulnak az ünnepi rendezvényen
Fotó: Béli Balázs

A marosvásárhelyi polgármester tiltaná, a székelyek mégis felvonulnak az ünnepi rendezvényen

Március 10 a Székely Szabadság Napja, melyet az erősödő román soviniszta törekvések, mind egyre jobban próbálnak eltiporni. Hiába!

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Az SZNT csütörtöki közleménye szerint a csendőrség és a közlekedésrendészet vezetői a polgármesteri hivatal említett nyilatkozata után is megerősítették a szervezőknek, hogy félpályás útlezárást biztosítanak a felvonulók számára székely vértanúk emlékműve és a prefektúra között.
Amint az SZNT emlékeztetett: a rendezvény helyi idő szerint 16 órakor koszorúzással kezdődik a székely vértanúk emlékművénél. Az itt elhangzó beszédek után ismertetik a kormánynak címzett kiáltványt. Ezt követően a tömeg a prefektusi hivatal elé vonul, és képviselői átadják a hivatalban a demonstráció tiltakozó kiáltványát. Az utcai megmozdulás 19 órakor zárul. Ezt követően a kultúrpalota nagytermében ünnepélyes keretek között adják át a Gábor Áron-díjat az Európai Szabad Szövetség (EFA) képviselőinek.
„Arra kérünk és biztatunk mindenkit, vegyen részt, és békésen, méltósággal, a törvényes rend betartásával, de határozottan követeljük szabadságunk törvényes garanciáit. Itt, Székelyföldön a szabadság most azt jelenti, hogy jogunk és lehetőségünk van tiltakozni a készülő, jogsértő közigazgatási reform ellen, követelni az autonómia törvény általi szavatolását, jogunk és lehetőségünk közösen cselekedni ennek érdekében” – zárul az SZNT csütörtöki közleménye.
A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szerda délutáni közleményében tudatta, hogy csak a székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezést hagyta jóvá, és csak tíz résztvevőnek a járdán történő felvonulását engedélyezte a megmozdulás petíciójával az emlékműtől a prefektusi hivatalig. A polgármesteri hivatal annak ellenére próbálja korlátozni az SZNT pénteki tömegmegmozdulását, hogy tavaly júniusban jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a 2016-os és 2017-es demonstráció 2015 elején tett bejelentése jogszerű volt, és a bíróság arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy vegye tudomásul a bejelentést.
– adta hírül az MTI tegnap.

Fotó: Béli Balázs

Ismeretes, hogy az elmúlt években újra felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások a mindenkori román kormány részéről, melyet most egy olyan, kisebbségi jogokat tipró törvénnyel igyekeznek tetézni, mely még tovább fogja rontani a székely-magyar-román kapcsolatokat. Persze, ha végre kicsit megrázná magát a magyar diplomácia és külügy, akkor lehet, hogy az anyaországon túl élő magyar és székely testvéreink jogai sem sérülnének napról napra.

Az autonómia törekvés fontossága nem csak Székelyföld tekintetében létkérdés, hiszen a későbbiekben, egy esetleges sikeres kiválás előrevetítené a felvidéki, a kárpátaljai és a délvidéki magyarság önállósodását is.

Magyarországon is országszerte fognak szimpátia megemlékezéseket tartani, kimutatva együttérzésünket a határon túli testvéreinkkel. Hogy mennyire fontos az együvé tartozás és az, hogy ne feledjük múltunk, küzdjünk a jelenben és ha kell a jövőben, azt legjobban talán az Ismerős Arcok zenekar foglalta eddig a legjobban és legszívbemarkolóbban össze. Hallgassuk hát:

https://www.youtube.com/watch?v=KmUMvShEq-E

Végül álljanak itt Wass Albert szavai, mint egy zárszót adva a kérdésnek: „És lészen csillagfordulás megint, és miként hirdeti a Biblia: megméretik az embernek fia, s ki mint vetett, azonképpen arat, mert elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad.”

Isten áldja Székelyföldet és székely nemzet-testvéreinket!

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply