Otthon / Kárpát-medence hírei / Köztársasági elnököt választ ma az Országgyűlés – kövesse élőben
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Köztársasági elnököt választ ma az Országgyűlés – kövesse élőben

Várhatóan csak a második fordulóban fog eldőlni a Köztársasági Elnök kiléte.

A szokásostól eltérően, ma 8 órától ülésezik a Parlament, hiszen a Köztársasági Elnököt választanak ma a honatyák. Fél 10-től kezdődően adják a le szavazataikat a képviselők a két jelöltre. A Fidesz-KDNP jelöltje a regnáló Áder János, a baloldali és liberális pártoké (és függetleneké) Majtényi László. A Jobbik kivonta a magát a jelöltállításból és a szavazásból is ki fogja, mivel szerintük az választóknak kellene dönteni a Köztársasági Elnök személyének kilétéről.

Az érvényes szavazáshoz az egyik jelölt kétharmados támogatottsága szükséges, mely nagy valószínűséggel nem lesz meg az első körben. Ezután újabb titkos szavazás lesz, melyen már a szavazatok 50 százalék + 1 aránya is elegendő. Ebből kifolyólag várhatóan Áder János megmarad jelenlegi pozíciójában.

A közvetítés online is követhető ERRE a linkre kattintva.

A választás(oka)t követően az ülés várhatóan 13:15-től folytatódik a szóbeli kérdésekkel, majd az azonnali kérdésekkel, melyeken ezúttal Orbán Viktor is jelen lesz.

 

Frissítés:

Az Országgyűlés 131 igen, 39 nem szavazat mellett, újraválasztotta Áder János Köztársasági Elnököt, így újabb 5 évre ő lett az államfő.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a Jobbik képviselői nem vették át szavazólapjaikat, mert nem értettek egyet a választás módjával, mivel szerintük az embereknek kellene megválasztani a Köztársasági Elnököt. 5 független képviselő sem szavazott, ennek okait nem tudjuk.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply