Otthon / Dorog hírei / Lesz-e beleszólása Magyarországnak a párkányi égető megvalósulásában?
Fotó: kemoh.hu

Lesz-e beleszólása Magyarországnak a párkányi égető megvalósulásában?

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb kérdése a térségben élők számára, hogy lesz-e Párkányban gumiégető.

Év elején robbant a hír, miszerint a szlovákiai Párkány városának határában található, egykori papírgyár területén egy – később kiderült, hogy egy kisebb és egy nagyobb – innovatív módszereket alkalmazó hulladékfeldolgozó központot, tehát gumiégetőt tervez építeni a pozsonyi székhelyű HC LOGISTIK, s.r.o. nevű cég.

„A tervezett tevékenység célja a hulladékok innovatív módszer alkalmazásával történő feldolgozása. Konkrétan a hulladékok HE (hőkezelési eljárások) módszerével történő szelektálásáról, kezeléséről és feldolgozásáról van szó. A hőkezelési eljárás alapját a pontoson meghatározott hulladék típusok szénhidrogén termékekre történő lebontása képezi. Ezek közé a szénhidrogének közé tartoznak magas elemi széntartalmú szintetikus gázok, szintetikus olajok, szilárd maradékok – szénpor, valamint a fém maradványok.

A hőkezelési eljárás nem a katalitikus krakkoláson alapul. Az anyag lebontása során nincs jelen semmilyen katalitikus, vagy egyéb olyan kiegészítő vegyi anyag, amely befolyásolná, vagy esetlegesen beindítaná az adott anyag felbomlásának folyamatát. A feldolgozás kifejezetten az anyagot 520°C meg nem haladó hőmérsékletű, oxidációtól mentes légkőrben érő indirekt hőenergia hatásán alapul.

A CO2 gázképzés szempontjából a berendezés mérlege negatív lesz.

A tervezett technológiai berendezés lehetővé teszi a kilépő termékek szükséges paraméterek alapján 3 frakcióra történő szakaszos lepárlását (frakcionálását).

A rendelkezésre álló adatok alapján a tervezett tevékenység keretében alkalmazni kívánt technológiája jelenleg a világon BAT technológiának (Best Available Technology – elérhető legjobb technológia) számít és kielégíti a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok által támasztott valamennyi követelményt.” – derül ki a magyar nyelvre lefordított tájékoztatóból.

Miután a készülő beruházás tervezete napvilágot látott, a Duna mindkét oldalán heves tiltakozásba kezdtek úgy a civilek, mint a politikai pártok. Békés demonstrációk zajlottak le, aláírásgyűjtés kezdődött, majd a Komárom-Esztergom megyei és a Pest megyei közgyűlés is határozati javaslatban, egyhangúlag utasította el a beruházást.  A szakmailag illetékes tárca (Földművelésügyi Minisztérium) is aggodalmát fejezte ki és elmondták, amint lehetőség nyílik rá, bekapcsolódnak a nemzetközi eljárásba.

A hatástanulmány megszületett és azt április 21-ig lehet véleményezni, áll az FM tájékoztatójában.

Van vétójogunk vagy nincs? A Parlament falai között is elhangzottak a térségben élők aggodalmai, hiszen Nunkovics Tibor, a Jobbik 2018-as országgyűlési képviselőjelöltjének közbenjárásával, Kepli Lajos szólalt fel a témában. A Jobbik szakpolitikusa többek között arról kérdezte a kormány képviseletében Nagy István államtitkárt, hogy mit kíván tenni a kormány a beruházás megakadályozása érdekében.

A fideszes politikus igyekezett megnyugtatni ellenzéki képviselőtársát és a közvéleményt, ám egy valamit elfelejtett megemlíteni:

„Az országhatáron várhatóan átterjedő, jelentős környezeti hatású létesítmények engedélyezéséről való döntés befolyásolásának alapvető nemzetközi környezetvédelmi jogi eszközei az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló ENSZ EGB egyezmény, az Espoo-i egyezmény, valamint az Európai Unió környezeti hatásvizsgálati irányelve és az integrált szennyezés megelőzésről szóló irányelve.

A szomszédos országok területén, de a magyar határ közelében tervezett beruházások esetében is ezeknek a jogi eszközöknek az alkalmazása ad elsősorban lehetőséget arra, hogy Magyarország a szóban forgó létesítmény terveit megismerhesse, arról véleményét kialakíthassa, majd álláspontját a döntéshozókkal megvitathassa. A beruházás engedélyezéséről rendelkező külföldi hatóságoknak az Espooi egyezmény szerinti eljárás során mérlegelniük kell a magyar lakosság véleményét és a magyar hatóságok álláspontját, azonban ez az eljárás nem jelent vétójogot Magyarország számára.”

Hogy mi lesz ezek után ezt egyelőre nem tudni. Jelenleg mindenki vár, hogy a 21-i határidő leteljen. De számos politikai szereplő jelezte, hogy mindent meg fog tenni a beruházás megakadályozására.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply