Otthon / Dorog hírei / Győzelem! Nem épül hulladékégető Párkányban!
Sikerült megállítani a beruházást!

Győzelem! Nem épül hulladékégető Párkányban!

Az elmúlt időszakban mindenki feszülten várta a szlovák hatóságok engedélyezési folyamatának végeredményét, de a beruházó megelőzte őket!

„Visszalépett beruházási szándékától a Párkányba hulladékégetőt tervező HC Logistik társaság – jelentette be a beruházást ellenző petíciós bizottság nevében a Magyar Közösség Pártjának (MKP) régiófejlesztési alelnöke közösségi oldalán.

Farkas Iván tájékoztatása szerint a vállalat a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumához benyújtott beruházási szándékát visszavonta, ezért a minisztérium az engedélyezési eljárást megszüntette. Február közepén került nyilvánosságra, hogy egy évente húszezer tonna autógumit és műanyagterméket feldolgozó hulladékégetőt terveznek az egykori párkányi papírgyár területére. A létesítmény 140 oldalas szlovák nyelvű dokumentumát csak Párkány honlapján és a városháza hirdetőtábláján tették közzé. A beruházás ellen széleskörű tiltakozás bontakozott ki. A párkányi képviselő-testület nem hivatalos úton, Esztergomból értesült a beruházásról. Néhány nap múlva rendkívüli testületi ülésen egyhangúan leszavazták a hulladék-feldolgozót támogató polgármestert és elutasították az üzem telepítését. Az MKP a hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtött össze a 11 ezer lakosú településen, valamint tiltakozott a beruházás ellen Komárom-Esztergom megye közgyűlése és az esztergomi önkormányzat, mivel a térségben uralkodó széljárás miatt a környezetszennyezés legnagyobb része Esztergomot sújtaná. A Földművelésügyi Minisztérium a finnországi Espooban aláírt egyezmény szerinti értesítést kért a beruházásról Szlovákiától, majd a szlovák féltől beérkezett tanulmányt magyarra fordította és a hulladékégető üzem országhatáron átterjedő hatásait értékelő vizsgálatot készített, melyet az érintettek véleményezhettek.” – közölte az MTI.

Úgy látszik nem volt hiábavaló a harc, amit mind a politikai erők, mind a civilek folytattak a Duna mindkét oldalán. A beruházó, érezve a rá nehezedő nyomást végül elállt szándékától. Más kérdés, hogy a térség levegője továbbra is az egyik legszennyezettebb Közép-Kelet Európában, amin feltétlenül változtatni kell, hiszen továbbra is egészségügyi kockázatot jelenthet a tartós itt tartózkodás. Ezt még leírni is borzasztó…

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply