Otthon / Dorog hírei / Rendkívüli sikert ért el a Jobbik! Jelentős mértékben növekedhetnek a hazai bérek!
A nemzetközi összefogás erejét nem vehették semmibe Brüsszelben.

Rendkívüli sikert ért el a Jobbik! Jelentős mértékben növekedhetnek a hazai bérek!

Brüsszelben kedden jelentették be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Jobbik béruniós kezdeményezését.

Tavaly decemberben jelentette be a nemzeti néppárt, hogy összesen nyolc kelet-közép európai uniós ország részvételével (Horvátország, Bulgária, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Lettország és Észtország) kezdeményezni fogják a térség bérszínvonalának növelését. Igazán nagy sikerről beszélhetünk, ha csak abba gondolunk bele, hogy nemzeti vízkészletek lenyúlásának polgári megfúrása óta, a Bizottság nem igazán szereti az ilyen „aláírósdikat”. Úgy tűnik azonban Brüsszel is megértette, hogy az unió egyik alappillérének számító szabad munkaerő-áramlás nem lehet egyirányú, hiszen ezzel komoly népességi és munkaerő piaci problémákat okozhatnak a kelet-közép európai tagállamoknak, így hazánknak is. Egy érdekes adat, hogy míg 2006-ban itthon a nettó éves jövedelem 3848 euró volt, 2015-re ez csak 4491 euróra emelkedett. Miközben a régió országaiban 60 százalékos volt a növekedés ebben az időszakban, nálunk mindössze 16 százalékos.

A Bizottság tehát zöld utat adott, így hamarosan megkezdődhet az aláírásgyűjtés. A nyolc kezdeményezőnek egy év alatt összesen 1 millió aláírást kell összegyűjtenie. Tekintve, hogy hány embert érint – a nyugat-európai szinthez képest alacsony bérezés problémája – nem gondoljuk, hogy gond lesz a szükséges mennyiség összegyűjtésével. A dokumentum szerint május 22-től kezdődhet a gyűjtés. Bár ez az aláíróívek hitelesítése miatt csúszhat, mivel mindezt egyszerre 8 országban kell megtenni.

„A Jobbik elnöke a kezdeményezés deklarálása után kiemelte, hogy ez nemcsak az európai bérekről szól, hanem a versenyképes hazai vállalkozásokról, egy új kohéziós politikáról, egy új, szolidáris Európai Unióról, ahol a kelet-közép-európai országok is otthon érzik magukat. Ugyanakkor megjegyezte: a bérunióra irányuló polgári kezdeményezésük nem Nyugat-Európa ellen irányul. Nem alamizsnát kérnek, hanem azt, hogy az európai közösség minden tagország számára egyenlő feltételeket biztosítson. Kritikaként megjegyezte: a szabad munkaerő-áramlás egyirányú, csak az „árunió” valósult meg, a bérunió nem.” – írja az alfahir.hu.

A kezdeményezésről vitanapot is tartottak a Jobbik kezdeményezésére a Parlamentben, ahol – ahogyan már korábban is jelezték – sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogatta a kezdeményezést.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply