Otthon / Nemzetközi hírek / 24 év után bajnok a Budapest Honvéd! De mi a helyzet Európa más bajnokságaiban?
Budapest, 2017. május 27. A bajnok Budapest Honvéd játékosai a kupával az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Honvéd - Videoton FC labdarugó-mérkõzés után a kispesti Bozsik József Stadionban 2017. május 27-én. A Honvéd 1-0-ra gyõzött, ezzel megszerezte története 14. bajnoki címét. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

24 év után bajnok a Budapest Honvéd! De mi a helyzet Európa más bajnokságaiban?

Kik ültek fel idén a trónra? Cikkünkben – a hazai mellett – górcső alá vesszük a kontinens top 10 bajnokságát is.

Kezdjük mindjárt a számunkra legkézenfekvőbbel, az NB 1-gyel, ahol a Budapest Honvéd története során tizennegyedik alkalommal szerezte meg az első helyet, mindezt 24 év után.

Budapest, 2017. május 27.
A bajnok Budapest Honvéd játékosai a kupával az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában játszott Honvéd – Videoton FC labdarugó-mérkõzés után a kispesti Bozsik József Stadionban 2017. május 27-én. A Honvéd 1-0-ra gyõzött, ezzel megszerezte története 14. bajnoki címét.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A Honvéd így megerősítette helyét az örökranglista negyedik helyen a Ferencváros (29), az MTK (23) és az Újpest (20) mögött, megelőzve többek között a Debrecent (7) és a Vasast (6).

Sokkal érdekesebb azonban, hogy milyen körülmények között érte el ezt a sikert a fővárosi csapat. Mindenképp ki kell emelni azt, hogy a Honvédot a szezon elején azon csapatok között emlegették, akik a kiesés ellen fognak küzdeni és még a fogadóirodáknál is igen magas szorzó volt a bajnoki címre.

A Honvéd, az anyagilag inkább szerényebb lehetőségekkel rendelkező csapatok közé tartozik, és ne legyünk álszentek, hiszen mind jól tudjuk, hogy a komoly kormányzati háttérrel rendelkező Videotonnal és Ferencvárossal szemben ez óriási hátrányt jelentett minden csapatnak már a szezon elejétől kezdve. Ennek ellenére egy jó képességekkel rendelkező, igen fiatal gárdát sikerült összehozni Kispesten, ráadásul a nagy csapatokkal ellentétben javarészt magyar játékosok alkották a keretet. E körülményeknek betudhatóan is megsüvegelendő a Honvéd bajnoki címe, melyhez ezúton is gratulálunk.

Hogy mi marad jövőre a csapatból, az már más kérdés, hiszen Marco Rossi vezetőedző már biztosan távozik (helyét egy holland szakember, Erik van der Meer veszi át), Zsótér Donát visszakerül Újpestre, Hidi Patrik és Eppel Márton után pedig többen is érdeklődnek. Utóbbi iránt főleg Izraelből. Mindenesetre kívánunk sikeres kupa szereplést a Honvédnak, a Videotonnak, a Ferencvárosnak és a Vasasnak is. Szakítsák azt a rossz szokást, hogy augusztusban már nem kell drukkolnunk senkinek, a sok-sok milliárd forint és szipi-szupi stadion ellenére.

 

A NB 2 bajnoka talán már kevésbé meglepő, hiszen az élvonalból tavaly kiesett Felcsút ünnepelhette a bajnoki címet, már két fordulóval ezelőtt. A szezon elején azonban nem volt ennyire biztos a feljutás, hiszen bukdácsoltak az „akadémisták”, akik több edzőt is felfogyasztottak. Aztán persze valami isteni csoda folytán összekapták magukat és a Mezőkövesdtől érkező Pintér Attila vezetőedző és számos új igazolásnak köszönhetően, sokszor küszködve, de kiharcolták a végső sikert.

Ebben a bajnokság szerepel – igen szépen – a Dorogi FC is, mint a megye egyetlen másodosztályú csapata. Németh Szabolcs együttese két fordulóval a vége előtt a 9. helyen állt és matematikailag még a 7. hely is elérhető számukra. Az edzőváltás itt is biztossá vált, hiszen az újjáépülő Sopron lecsapott a mesterre. Erről egyébként hamarosan egy exkluzív interjút is olvashatnak majd a Régió 33-on.

Elnézve a hazai első- és másodosztályt sok minden jut eszünkbe. Bár nem szoktunk más médiumoktól megosztani, de az Index egy annyira kiváló cikket hozott le a témában, hogy muszáj itt felhívnunk rá a figyelmet. Véleményünk szerint valósan mutatja be a hazai futball jelenlegi helyzetét.

 

Evezzünk most nemzetközi vizekre és haladjunk erősorrend szerint. A sorrendet természetesen nem mi állítjuk fel, hanem az UEFA, aki minden évben közzéteszi a bajnokságok rangsorát. (A legfrissebb adatok még a tavalyi évre vonatkoznak.)

1.La Liga (Spanyolország)

A listát, immáron hosszú ideje az spanyol bajnokság vezeti, ahol idén a rekordbajnok Real Madrid tudott győzedelmeskedni. Bár ők tartják a rekordot a bajnoki címek tekintetében, viszonylag régóta vártak az újabb sikerre, hiszen utoljára a 2011-2012-es szezonban sikerült nekik megnyerni a bajnokságot. Zinedine Zidane csapatának az utolsó fordulóban is még volt izgulni valója, hiszen 3 ponttal vezetett a Barcelona előtt és egy vereség, illetve katalán győzelem esetén, utóbbi ünnepelhetett volna. Ám magabiztosan verték idegenben a Malagát, így 5 év után újra díszkivilágításba került a Plaza de Cibeles, ahol a blancok hagyományosan több tízezer szurkolóval együtt ünneplik a nagy trófeák elnyerését. Hogy idén fognak-e még ünnepelni a habfehérek, az szombaton kiderül, akkor játsszák ugyanis a Cardiffban a Bajnokok Ligája idei döntőjét, melyet a Juventus ellen kell megvívnia a Real Madridnak. Amennyiben nyernek, ők lesznek az első csapat, akik kétszer egymás után el tudják hódítani a trófeát, arról nem is beszélve, hogy már 12. alkalommal tennék mindezt (BEK+BL). A jelenlegi 11-gyel is toronymagasan vezetnek.

2. Bundesliga (Németország)

Nem történt nagy meglepetés a német bajnokságban, ahol a Carlo Angelotti irányította Bayern München lett újra a bajnok, immáron 26. alkalommal, sorozatban ötödször. Érdekesség, hogy Németországban csak 1963-tól indult egységes bajnokság, addig minden csapat a saját szövetségi bajnokságában játszott. Bár a bajorok egyértelműen uralják a hazai terepet, nemzetközi porondon idén sem sikerült nagyot alkotniuk, ami a német együttes egyértelmű célja volt idén. Éppen az előbb említett Real Madrid állította meg őket egy kettős sikerrel, melynek második meccsén mi magyarok is főszerepet kaptunk, illetve egészen pontosan Kassai Viktor, akinek számos hibás ítélete született. Mindezek ellenére a madridiak megérdemelten léptek tovább a pártharcból. Bajnokság elején, a Gulácsi Pétert kapujában tudó Red Bull Leipzig okozta a legnagyobb meglepetést, hiszen egészen a 16. fordulóig veretlen volt a csapat és vezette a bajnokságot. Ám félidőben beindult a Bayern, a lipcseiek láthatóan elfáradtak és simán, 15 pont előnnyel nyerték meg a bajorok a bajnokságot.

3. Premier League (Anglia)

A tavalyi gyengén sikerült év után, idén nagyon összekapta magát és megszerezte 5. bajnoki címét (beleértve a Premier League előtti Football League időszakot is). A londoni kéket zűrös időszakot tudhattak maguk mögött, melynek fő forrása José Mourinho volt, aki nem tudott rendet tartani az öltözőben, amiért a tavalyi szezonban időközben menesztették. Helyét idén a Antonio Conte vette át, aki a Juventussal ért el nagy sikereket korábban. A váltás bejött, hiszen rekordokat döntve, végig vezetve a bajnokságot ültek fel végül Anglia trónjára. Ez azt is jelenti, hogy jövőre újra találkozhatunk velük a Bajnokok Ligájában. Kérdés, hogy a jóval nagyobb megterhelést miként fogja bírni a csapat.

Jövőre egyébként Anglia adhatja a legtöbb csapatot a BL-ben, hiszen a három főtáblás és egy selejtezős hely mellett, a Manchester United is ott lesz a legjobb 32 között, mivel idén ők hódították el az Európa Liga trófeáját, aminek a győztese automatikusan főtáblás a BL következő kiírásában. Elnézve azonban a vörös ördögök játékát – és ezt talán még a legelfogultabb szurkolói is belátják – az még mindig elmarad az Alex Fergusson éra szintjétől, amikor a United Európa egyik legmeghatározóbb csapata volt.

4. Seria A (Olaszország)

A 2000-es évek elején az olasz első osztály a világ talán legmeghatározóbb bajnoksága volt. Annál is inkább mivel volt legalább 4-5 csapat, amely harcba szállt a bajnoki címért. Ilyen volt a Juventus, a AC Milan, az Internazionale, az AS Roma és az SS Lazio, utóbbit később váltva a Napoli. A gazdasági válság azonban ezt a bajnokságot igencsak megérintette, leginkább talán a milánói piros-feketéket, akik azóta se tértek magukhoz teljesen. A sorozatos bundabotrányok sem segítették a bajnokság színvonalának és erejének megtartását, így az utóbbi években lecsúsztak a dobogóról (a német bajnoksággal „cseréltek”). Egy csapat azonban kiemelkedik a mezőnyből, mégpedig a Juventus, aki idén, sorozatban hatodszor (ami új rekord Olaszországban) nyerték meg az első osztályt, összességében 33. alkalommal. A Napoli és a Roma igyekezett idén tartani a tempót a torinói zebrákkal, de Massimiliano Allegri fiai magabiztosan tartották kezükben a szezont. Ahogy korábban írtuk, a Juventus a Real Madriddal idén még egy nagyon fontos mérkőzést fog játszani Walesben, hogy története során harmadszor hódítsa el a legrangosabb európai kupát. Sokan azt mondják, hogy a Juventus csak azért emelkedik ki ennyire az olasz bajnokságból, mert maga bajnokság összességében gyenge. Ez a mérkőzés sok ehhez hasonló kérdésre adhat majd választ. Érdekes adat, hogy a Juve 8 alkalommal játszott döntőt, de csak kétszer tudta megnyerni azt, legutóbb 21 éve. A 6 vereséggel a zebrák a legpechesebb csapat a BEK/BL döntőket nézve, megelőzve a Benficat, akik ötször hagyták el vesztesen a pályát.

5. Ligue 1 (Franciaország)

Aki azt gondolta, hogy idén semmi meglepő nem lesz a francia bajnokságban az nagyot tévedett. A fővárosi PSG 4 éve tartó hegemóniáját az AS Monaco törte meg, aki 17 év után, története során 8. alkalommal nyerte meg a bajnokságot. Ezzel beérte a Nantes együttesét és holtversenyben második helyen állnak az örökranglistán. Az élen egyébként szintén holtversenyben áll az Olimpique de Marseille és a Saint-Étienne (10-10). A hercegségbeliek egyébként a BL elődöntőig is eljutottak, ott azonban a Juventus állította meg őket, két viszonylag sima meccsen, melynek kettős vereség lett a vége a Monaco számára. Számos lehetséges csillag tűnt fel idén a csapatban, többek között Kylian Mbappé, akit nem egy európai top klub szeretne a soraiban tudni. A hercegségbelieket valószínűleg a nyáron nagyon megtépázzák, persze óriási anyagi bevételek mellett, de kérdés, hogy jövőre miként sikerül összerakni a csapatot és pótolni a kiesőket.

6. Premjer-liga (Oroszország)

Igen, számunkra is hihetetlen, de az orosz bajnokság a legfrissebb táblázat alapján a hatodik legerősebb Európában. Maga mögé utasítva például a portugált, a hollandot vagy éppen az albán A+ ligának is nevezhető svájcit. Hogy ez minek köszönhető? Csak tippelni tudunk, de valószínűleg a tömérdek pénznek, amit az orosz labdarúgásba pumpáltak az elmúlt nagyjából 15 évben. Ennek eredménye volt, hogy 2005-ben a CSZKA Moszkva, míg 2008-ban a szentpétervári Zenit megnyerte az UEFA kupát (EL elődje), azóta viszont mind a válogatott, mind a klubcsapatok visszaestek. Talán ezért is meglepő a 6. hely. Visszakanyarodva a bajnokságra, idén a Szpartak Moszkva győzedelmeskedett, megelőzve az előbb említett két csapatot 7, illetve 8 ponttal. A rendszerváltást követő, 1992-től kezdődő orosz bajnokságot a Szpartak immáron 10. alkalommal nyerte meg, ha pedig bele számoljuk a szovjet bajnokság eredményeit is, akkor ez a szám 22. Ellenben jó sokat vártak erre a nagy múltú klubnál, mivel 16 éve sikerült ezelőtt utolsójára első helyen végezniük.

7. Primeira Liga (Portugália)

A portugál csapatok és a válogatott az elmúlt években kiválóan szerepelnek, ezért az ő helyezésük is meglepetés lehet sokaknak (köztünk nekünk is). A bajnokság élcsapataira jellemző, hogy európai kinevelő klubjai, ahonnan számos sztár érkezett már az igazán top klubokba. Ezzel egyébként pont ellentétes szemlélet alakult ki az utóbbi a rekordbajnok Benficanál, ahol nem a saját nevelésű játékosok dominálnak, inkább a más csapatoknál már bizonyított idegenlégiósok. A lisszaboni piros-fehérek idén 36. bajnoki címüket ünnepelhették, megelőzve a két legnagyobb riválist, a Portot és a Sportingot. A 34 fordulós bajnokság egészen a 32. fordulóig nyílt volt. Ekkor 3 pont választotta el a Benficat és a Portot, ám míg előbbi 1-0-ra verte a Rio Avet, addig a kék-fehérek csak döntetlent értek el a jövőre az EL-ben induló Maritimo ellen, ezzel pedig bukták is a bajnoki álmokat. A portugál csapatok az elmúlt években az Európa Ligában domináltak, hiszen 2011-ben házi döntőt rendezett a Porto és a Braga (előbbi sikerével), 2013-ban és 2014-ben pedig a Benfica játszott döntőt, ám mindkétszer alulmaradt. A BL kieséses rendszerében általában találkozhatunk még egy portugál csapattal, de a Porto 2004-es győzelme óta nem tudtak még döntőbe kerülni. Hogy jövőre előre tud-e a lépni egy-egy portugál klub, arra kevés esély van, de lepjenek meg mindenkit.

8. Premier (Pari-Match) League (Ukrajna)

Az idei bajnokságot a 2000-es években berobbanó Sahtar Donyeck nyerte, ezzel együtt pedig már a 10. bajnoki címet ünnepelhette. Az ukrán bajnokság szintén 1992-től önállósodott, keleti szomszédunk csapatai előtte a szovjet bajnokságban indultak. Ahol egyébként a Dinamo Kijev volt a rekordbajnok, ugyanúgy, ahogyan jelenleg Ukrajnában is a maguk 13 sikerével. Ehhez lopódzott most közelebb a Sahtar, mely pár évvel ezelőtt még – fél Brazíliát a soraikban tudva – európai top csapatnak számítottak. Ettől jelenleg messze kerültek, de ki tudja mit hoz a jövő. Az ukrán csapatok ritkán szoktak kiugró nemzetközi eredményt elérni, de azért néha megvillantják mit is tudnak. Ilyen volt a Dnyipro 2015-ös EL döntője, ahol azonban a specialista Sevillaval találkoztak és egy kiváló meccsen kaptak ki 3-2-re. Érdekes, hogy az ukrán-konfliktus ellenére a bajnokság „egyben tudott maradni” és az erőrangsorban sem veszítettek pozíciót. A következő szezon valószínűleg szintén nem lesz az ukrán „kiugrás” éve, hacsak el nem kezdenem megint bevásárolni a két nagyágyúnál.

9. Jupiler League (Belgium)

Az utóbbi évek nagy nyertese a belga bajnokság. A nyugat-európai királyságban az elmúlt évtizedben nagy hangsúlyt fektettek az utánpótlás nevelésre, aminek az lett az eredménye, hogy ma már szinte minden európai top csapatban van egy-egy belga játékos. Úgy tűnik – ki tudja meddig – átvették a szomszédos Hollandia szerepét. A bajnokságot a fővárosinak számító Anderlecht nyerte, 34. alkalommal, maga mögé utasítva a legnagyobb rivális Club Brugget. Klub szinten a belgák nem igazán szoktak kiemelkedőt alkotni. Van, hogy már a európai kupák selejtezőin elbuknak és a csoportköröket már meg sem élik. Ennyiben talán hasonlítanak a magyarhoz. Bár ők még mindig jobban teljesítenek összességében. Mivel a bajnokság a hollandhoz és a portugálhoz hasonlóan egy kinevelő bajnokságnak nevezhető, nem várható, hogy a közeljövőben változás lépjen fel ezen a téren.

10. Super Lig (Törökország)

A török bajnokság a 2000-es években tört be az európai top ligákba, élén a Galatasaray-jal, akik ugyanebben az évben meg is nyerték az UEFA kupát. Ezt követte a török válogatott 3. helye a 2002-es világbajnokságon. Az irány tehát jó volt, az anyagi források rendelkezésre álltak. Azóta viszont kicsit visszaestek, betudhatóan a komoly bundabotrányoknak, melyben a három legnagyobb klub is szerephez jutott. A helyzet rendeződni látszódik és talán nemsokára újra klubszinten is komolyan kell velük számolnia Európának. A bajnokság jelenleg még tart, de egy fordulóval a vége előtt már biztosan bajnok, története során 15-ször a Besiktas. Megelőzve a fennállása óta legjobb eredmény elérő Basaksehirt és a két ősi (városi) rivális Fenerbachet, valamint az említett Galatasarayt.

 

Vártuk már a nyarat és a jó időt, de a következő szezont még jobban! 🙂

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply