Otthon / Dorog hírei / Továbbra is sok a nyitott kérdés az esztergomi és a dorogi állami egészségügyi intézmények egyesítése kapcsán
Fotó forrása: ekor-lap.hu

Továbbra is sok a nyitott kérdés az esztergomi és a dorogi állami egészségügyi intézmények egyesítése kapcsán

Az információk visszacsatolása és a jövőkép hiánya gerjeszti leginkább a közfelháborodást.

Legalábbis több helyi politikus, vezető és érintett dolgozó is erre hivatkozott a tervezet kapcsán tartott legutóbbi meghallgatáson, melyet május végén tartottak a dorogi városházán.

Az eseményen megjelent Völner Pál parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki igyekezett megnyugtatni a megjelenteket abban, hogy sem a betegek, sem a dolgozók nem fognak rosszabbul járni a fúzióval. Elmondása szerint az egyesülésnek szakmai okai vannak, melyek gazdasági előnyökkel is járnak. Ígéretet tett arra, hogy senkit nem küldenek el és az ellátás minősége sem fog romlani egyik intézményben sem, ám a kedélyeket így sem sikerült csillapítani és számos kellemetlen kérdést kapott a fideszes politikus. Azonban elmondta azt is, hogy nem lesz fenntartva két vezetőség. Tehát lesz valamilyen szintű elbocsátás, de nem a szakdolgozók részéről.

Gondot jelentett, hogy a szakmai kérdésekre Államtitkár Úr nem tudott válaszolni, nem is ez a szakterülete, ezért nem elvárható. De ha hozott volna magával egy olyan szakembert, aki ezekre a kényes kérdésekre válaszolni tudott volna, aki talán több aggasztó kérdést le lehetett volna zárni.  A politikus felajánlotta, hogy a dolgozók, vezetők írják össze azokat a kérdéseket, amelyekre választ szeretnének kapni, és ezeket a megfelelő emberekhez eljuttatja, hogy szakszerű választ kaphassanak.

A betegellátás minőségének kérdéskörén kívül sarkalatos pontja az egyesülésnek a dolgozók sorsa és bérezése. Ezzel kapcsolatban Völner Pál elmondta, hogy nem tudja milyen különbségek vannak az alkalmazotti bérek és egyéb juttatások között a két intézmény tekintetében, de

„ezeket a dolgokat össze kell fésülni”.

Jelenleg a dorogi intézmény szakdolgozói részesülnek olyan juttatásban, melyben az esztergomi dolgozók nem. A személygépkocsis utazási költségtérítés tekintetében Dorogon 12 Ft/km, Esztergomban 9 Ft/km van jelenleg érvényben. A gyakorlati tapasztalat pedig azt mutatja, hogy nem az esztergomiak juttatásai lesznek felhozva a dorogi szintre, hanem utóbbié lesz lecsökkentve. Ezt Államtitkár Úr nem erősítette meg.

Fotó forrása: dorogikorhaz.hu

Arra a kérdésre, hogy tud-e jó példát mondani a hasonló egyesülésre azt mondta, hogy legjobb tudomása szerint a győri és a csornai kórházak között is rendben lezajlott a fúzió. Nos, utána jártunk és ezzel csak az a probléma, hogy az említett intézmények között nem történt ilyen, illetve egy jóval kisebb mértékű osztályegyesítés történt egy dolgozó elmondása szerint, de maguk az intézmények nem fuzionáltak.

Államtitkár Úr felszólalásaiból érezhető volt,

hogy a kérdés nem nyitott, a döntés megszületett, a folyamatok megkezdődtek.

Majd, ha probléma lesz később, akkor azt orvosolni fogják.

„Mi lesz akkor, ha nem válik be az egyesülés?”

– érkezett a jogos kérdés, amire mosolyogva annyit mondott a fideszes politikus, hogy

az neki „nagyon fog fájni”.

Nem, Államtitkár Úr! Az 40 ezer embernek fog fájni, akik betegként vagy dolgozóként a két intézményhez kapcsolódnak.

Tittmann János, Dorog polgármestere felvezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy az érintettek eddig minimális információhoz jutottak csak hozzá az egyesülést illetően. Mind a lakosok, mind a dolgozók aggódnak, hiszen a folyamatok elkezdődtek, de semmilyen ok-okozati összefüggéseket tartalmazó dokumentumot nem kaptak. Felhívta a figyelmet az információ áramlás egyoldalúságára, melyet sürgősen javítani kell. A kistérségi társulás polgármesteri szeretnék minél jobban informálni a lakosságot, de ezt egyelőre nem tudják megtenni, mert ők sem kapnak megfelelő tájékoztatást.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje a helyszínen, majd a közösségi oldalon is megosztotta véleményét a fúzióval kapcsolatban. Elmondása szerint a folyamatosan adósságokkal küszködő esztergomi kórház esetében egy erős tőkeinjekciót kellene alkalmazni, éppen ezért irányozott elő a 2018. évi központi költségvetésből 10 milliárd forint rendkívüli támogatást a Vaszary Kolos Kórház számára, ezt azonban a Fidesz-KDNP képviselői leszavazták.

„A javaslat elfogadásával egyébként a Vaszary Kolos Kórház hosszútávú, stabil működése garantálható lett volna. Lehetőség lett volna az adósságrendezés mellett a fejlesztésekre, és nem arról kellene beszélni, hogy a régóta bezárt gyermekosztály után, vajon megmarad-e a szülészet. Talán ezen az úton ésszerűbb lett volna elindulni.”

– írja a Facebookon a Nunkovics Tibor.

Az üggyel kapcsolatban – korábban és/vagy a helyszínen – felszólaltak még Finta András, Béres Tiborné, Polonyi Zsolt és Jászberényi Károly képviselők is, akik szintén az egyesítés negatívumaira hívták fel a figyelmet.

Lássuk a tényeket:

  • az intézmények egyesítve lesznek;
  • minimum két vezetői pozíció szűnik meg Dorogon;
  • az egyesítés után, a közös bevételekről a vezetőintézmény, a fenntartó fog dönteni;
  • senki nem tudja garantálni a dolgozóknak, hogy nem fogják ide-oda dobálni őket a intézmények között.

Feltételezhető, hogy:

  • a dorogi dolgozók juttatásai csökkenni fognak, az esztergomiaké nem fog növekedni;
  • a labor részben Esztergomba kerülhet, ami azt jelenti, hogy a vérlevétel megmarad, de a vizsgálat átkerül a Vaszary Kolos Kórházba.
  • az ellátás minősége egyelőre nem fog csökkenni, kivétel lehet ez alól a dorogi krónikus belgyógyászat, amit jelenleg az országos színvonal felett nyújtja szolgáltatásait.

Kérdéses a jövőre nézve:

  • Mi a biztosíték arra, hogy a későbbiekben, gazdasági megfontolásból nem fognak bezárni és Esztergomba integrálni szakellátásokat? Az ebből fakadó megnövekedett leterheltséggel miként fog megküzdeni az esztergomi kórház?
  • Van-e visszaút, ha balul sülnek el a dolgok?

Mindezekből az szűrhető le, hogy a kormány továbbra is a centralizációban bízik és így próbál gazdaságosabb működést kialakítani, a már így is éppen eléggé forráshiányos egészségügyben. Állításuk szerint pozitív hozamai lesznek mindenki számára. Meglátjuk, reméljük.

About regio33

Check Also

5+1 RÁADÁS 

Öt körözés volt az ellen a férfi ellen, akit az esztergomi rendőrök igazoltattak, nála kábítószergyanús …

Leave a Reply