Otthon / Dorog hírei / Továbbra is csak foltozgatják az egyre nagyobb egészségügyi lyukat!

Továbbra is csak foltozgatják az egyre nagyobb egészségügyi lyukat!

Mint ismeretes, az esztergomi kórház szülészeti osztályát nemrég a bezárás veszélye fenyegette.

Az esztergomi önkormányzat rendkívüli ülést tartott augusztus 31-én, amelyen 80 millió forint támogatást szavazott meg a Vaszary Kolos Kórház szülészeti osztálya számára.

Kérdés: ha az önkormányzatnak folyamatosan plusz támogatást kell nyújtani az állami tulajdonban lévő kórháznak, akkor mi értelme van a folyamatos centralizációnak? Biztosan megfelelően végzi a kórház vezetője munkáját, ha a folyamatosan kalapoznia kell a városházán (és más települések önkormányzatainál). Mi a hiba a rendszerben? Igen, kevés a pénz. Úgy az egészségügyi rendszer, mint az egészségügyi dolgozók bérének esetében. Lehet stadionok helyett erre kellene figyelni, nem?

„Esztergom Város Önkormányzatának képviselőtestülete nyolcvan millió forintot szavazott meg a szülészeti-nőgyógyászati osztály zavartalan működésének biztosítására.

A Vaszary Kolos Kórház jelezte, hogy az osztály teljes állásban lévő osztályos és ügyelő orvosai különböző okok miatt hamarosan elhagyják az osztályt, amely így a megszűnés határáig jutott, támogatás nélkül várhatóan csak a szakrendelést és az egynapos nőgyógyászati beavatkozásokat tudja megtartani a kórház.

A kórház tájékoztatása szerint a szülészet-nőgyógyászat osztály teljes funkciójának fenntartása érdekében évi 80 millió forint támogatásra lenne szükség. A testület által jóváhagyott támogatási összeget a szülészet-nőgyógyászat osztály 3 új szakorvosának bérére és az ügyeleti ellátás díjának költségeire fordítja a Vaszary Kolos Kórház, így biztosítva az osztály zavartalan működését. Az eredeti előterjesztést végül egy olyan képviselői módosító indítvánnyal fogadták el, amely szerint nem egy összegben utalják át a támogatást, hanem havonkénti bontásban, előre, a kórház által megjelölt részletekben. Romanek Etelka polgármesterrel nemmel szavazott a módosításra – Bánhidy László alpolgármesterrel együtt – mivel véleményük szerint az egy összegű támogatás jelentette volna a legbiztonságosabb megoldást a szülészeti-nőgyógyászati osztály működésének fenntartására.

Esztergom a mostani támogatáson túl is jelentős támogatást nyújt a Vaszary Kolos Kórháznak: tavaly 107, idén összesen 110 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat a kórház működéshez, eszközök vásárlásához.”

-áll a városháza tájékoztatójában.

Emlékeztetőül jegyeznénk meg, hogy Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje többször is hangot adott azon véleményének, hogy szerinte a tőkeellátottságon kell javítani az egészségügy esetében. Ennek érdekében a jövő évi költségvetéshez ő közvetetten benyújtott egy módosító indítványt, mely 10 milliárd forint rendkívüli támogatását nyújtott volna a Vaszary Kolos Kórháznak.

A módosító indítványt a Gazdasági bizottság fideszes többsége leszavazta.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply