Otthon / Országos hírek / Választás 2018. Térségünk legfrissebb közvéleménykutatása

Választás 2018. Térségünk legfrissebb közvéleménykutatása

Nunkovics Tibor a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Az Iránytű Intézet elkészítette Komárom-Esztergom Megye 2. számú választókerületére vonatkozó legfrissebb közvélemény kutatását. A felmérés 500 fős mintavétel alapján készült március 9-11. között.

Egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 %-a szavazna a Fidesz-KDNP jelöltjére, míg az ellenzéki jelöltek közül Nunkovics Tibort a Jobbik jelöltjét támogatnák a legtöbben, 28%-an. Vadai Ágnes a Dk jelöltje 21%-on áll, míg az LMP jelölt 7%-t tudhat magáénak.

A választókerület teljes népessége körében egyébként rendkívül magas a szavazni vágyó, de szilárd párt-, illetve jelölt preferenciával nem rendelkező választók aránya – e csoport nagy meglepetést okozhat április 8-án- közölte az Iránytű Intézet.

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal pártjai a választókerületben külön-külön gyengék, az MSZP és a DK is 6 százalékon áll, míg az LMP-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja.

A választókerületben igen alacsony a biztosan nem szavazók aránya (6 százalék), míg a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya kiemelkedő (27 százalék). A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 15 százalék.

A kutatás alapján elmondható, hogy a pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP és a DK támogatottsága ebben a kategóriában 11-11 százalék, az LMP 6 százalékon áll. A Momentum és az MKKP a pártválasztók 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

További információk, grafikonok :

https://mno.hu/belfold/iranytu-a-jobbikos-jelolt-a-legerosebb-ellenzeki-volner-pal-korzeteben-2453718

forrás: Iránytű Intézet

 

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply