Otthon / Egyéb / Március 21. az erdők nemzetközi napja

Március 21. az erdők nemzetközi napja

Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március 21.-ét az erdők nemzetközi napjává, hogy megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről.

Erdők és fák nélkül nem élhetünk, évente mégis 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya.

Az erdő a Föld tüdeje – szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az erdők lassítják a klímaváltozást, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést és élőhelyet nyújtanak számos embernek, állatnak, hasznos beporzónak.

Évszázadokkal ezelőtt Magyarország mai területének 85,5%-át borította erdő – ma közel 22%-át. Erdeinknek csak kevesebb, mint fele természetes eredetű, „igazi erdő” – főként tölgyes és bükkös. Idős erdeink fele a Bükk-hegység belsejében található. A hazai erdőterület alig 2%-a számít az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdőnek.

Mindaz, kik fákat ültetének, Sírjukra szálljon hálaének, Ásóval is költők valának, Szép lombos fákról álmodának. Szeresd a fát! A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

„Mind, akik fákat ültetének

Sírjukra szálljon hálaének,

Ásóval is költők valának,

Szép lombos fáról álmodának

Szeresd a fát!”

Benedek Elek

About regio33

Check Also

1992-ben ezen a napon avatja fel Göncz Árpád a restaurálás után felállított Turul szobrot

Európa legnagyobb ércmadara a tatabányai Turul-emlékmű. A szobormadár szárnyainak fesztávolsága 15 méter. Részlet az államfő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük