Otthon / Egyéb / Közgazdászok sürgetnek lépéseket a nehéz helyzetbe kerültek bérének állami finanszírozásáról

Közgazdászok sürgetnek lépéseket a nehéz helyzetbe kerültek bérének állami finanszírozásáról

Európa több országa már meghozta ezeket a döntéseket Ausztria 90%, Csehország 80%, Románia 75%, Lengyelország 50%-os mértékben vállalta át a bérköltségeket.

Magyarországon az alábbi döntések születtek bérekkel, jövedelemmel kapcsolatban:

  • A veszélyhelyzet végéig meghosszabbítják a lejáró GYES, GYET, GYED jogosultságokat
  • Felfüggesztik a munkaadók járulékfizetési kötelezettségeit a leginkább bajba jutott ágazatokban
  • A KATA-s vállalkozásoknak június 30-ig nem kell megfizetni az átalányadót

Az akciótervből azonban kimaradtak az alkalmazottként foglalkoztatottak; azok, akik már elvesztették a munkájukat, vagy hamarosan el fogják veszíteni. A legtöbb ilyen háztartásban nincsenek tartalékok, a megélhetésük ezért rövid időn belül veszélybe fog kerülni, ezért azonnali lépésre van szükség a kormány részéről.

A lépést sürgető neves közgazdászok, szakértők egy dokumentumot állítottak össze, melyet már 133-an -írtak alá. A dokumentum szerint „mindenekelőtt gyorsan kell cselekednünk, hogy megakadályozzuk a családokat és a vállalatokat tönkretevő csődhelyzetek kialakulását. Azonnal olyan intézkedések meghozatalára van szükség, amelyek képesek ezt megakadályozni. A vállalati mérlegek valószínűleg máris tragikus képet mutatnak. Már látjuk a munkahelyek megszűnését azoknál a cégeknél, amelyeknek fel kellett függeszteniük a tevékenységüket. Ezzel együtt a gazdaság termelési kapacitásai is zuhannak. Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezek a károk pillanatok alatt visszacsinálhatók.”

Az első pontban az egészségügybe való befektetés fontosságát említik. Az aláírók szerint a rövidtávú gazdasági áldozatok révén meg kell állítani, vagy lassítani a járvány terjedését, „hogy hosszútávon a gazdaság nyerjen.” A második pontban a vállalatok támogatását említik, a harmadikban pedig a nehéz helyzetbe került emberekét. „Ezért akár költségvetési tételek átcsoportosítása vagy az államháztartás egyenlegének romlása árán is, állami forrásból kell fizetni a béreiket, közvetlenül pénzt kell nekik juttatni és ki kell terjeszteni a munkanélküli ellátást. Akiknél szükséges, el kell halasztani a hitelek visszafizetését, a lakbérek és adók befizetését. Támogatni kell az önkormányzatokat, hogy helyben tudjanak segíteni” – írták.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply