Otthon / Egyéb / Munkanélküli lettem, mi a teendő?

Munkanélküli lettem, mi a teendő?

Rengetegen veszítették el az állásukat a koronavírus-járvány kitörése miatt, és várhatóan még nagyon sokan fogják.

Sokak számára most az egyetlen bevételi forrás az álláskeresési járadék lesz.

Az elmúlt héten több gyár és bizonyos szolgáltatások is leálltak, ennek eredményeként pedig már most sokan vannak, akiknek veszélybe került a megélhetése a járvány miatt.

Ahhoz, hogy az álláskeresőket megillessék az egyes támogatások, regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bejelentett lakcím alapján illetékes foglalkoztatási osztályán.

Első lépésként mielőbb regisztrálni kell online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Ezek után a területileg illetékes foglalkoztatási osztály e-mailen keresztül fogja felvenni kapcsolatot.

A regisztrációt követő ügyintézésben nincs egységes eljárásrend. Egyes kirendeltségek azt az információt adták, hogy a személyes megjelenésre nincs szükség, a szükséges dokumentumokat szkennelve is lehet továbbítani. Máshol a regisztrációt követően e-mail-ben felveszik a kapcsolatot az ügyféllel és időpontot kap a személyes megjelenésre.

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

 -álláskereső
 – munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
 – az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább háromszázhatvan nap jogosultsági idővel rendelkezzen. Jogosultsági időt munkaviszonnyal, illetve egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenység folytatásával lehet szerezni, feltéve ez utóbbi esetben, hogy az álláskereső vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply