Otthon / Egyéb / Húsvét vasárnap-az életigenlő ünnep

Húsvét vasárnap-az életigenlő ünnep

Jézus pénteki keresztre feszítése utáni harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét.

A húsvét valláson kívül is a tavasz eljöttének ünnepe. Az újjászülető természetet, az újra induló, termékeny életet üdvözlik.

Mindkettő fontos dolog és ezek teszik a húsvétot életigenlő örömünneppé hívők és nem hívők számára egyaránt. A húsvéti szimbólumokat is szívesen használja mindenki.

Magyarországon tradicionális húsvéti étel a főtt, füstölt sonka, kemény tojással és tormával. Sok helyütt az ünnepi ételhez nem kenyeret hanem kalácsot esznek.

A sonka a hagyományos paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és ezt a nagyböjt alatt nem lehetett elfogyasztani, csak a böjt elmúltával, Húsvétkor.

A tojás ősi termékenység szimbólum, szinte minden népnél fellelhető. A születés, a teremtés, a megújulás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma lett.

A szapora nyulak is a termékenységet jelentik. Ostarának (ókori kelta termékenységi istennő) a legenda szerint volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt, egyszer a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta: azóta tojnak tavasszal a nyulak színes tojásokat.

About regio33

Check Also

Nem kér a turistákból a lebegő magyar falu

Az utóbbi években egyre többen járnak csodájára a látszólag vízen úszó horgászlakoknak. Pilisszentléleken a Mi …

Leave a Reply