Otthon / Egyéb / Húsvéthétfő

Húsvéthétfő

Húsvét másnapja a vidámság, a fiatalság ünnepe, a mulatság ideje

A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket, de eredete a keresztelésre is utal. Egyházi szempontból nincs nagyobb jelentősége ennek a napnak, inkább a népszokásokról híres. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A két világháború között vált divattá a „szagos” vízzel való öntözés, de főleg vidéken a vödör vízzel való locsolkodás hagyománya is megmaradt. Magyarországon a szokás nagyjából minden tájegységen ugyanaz kis eltérésekkel, helyi szokásokkal tarkítva.

Hollókőn húsvéti fesztivált szerveznek, ahol a népviseletbe öltözött fiatalok hagyományos locsolkodása kedvelt látnivaló az ékszerdoboz-faluba látogató turisták számára. Természetesen idén nem tartják meg a fesztivált, de jövőre érdemes meglátogatni.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply