Otthon / Egyéb / 1843-ban ezen a napon volt a Szózat ősbemutatója

1843-ban ezen a napon volt a Szózat ősbemutatója

A Szózat Vörösmarty Mihály megzenésített verse, a magyarok nemzeti éneke a Himnusz mellett. Vörösmarty Mihály 1836-banírta meg versét, melyre Egressy Béni írt zenét 1843-ban, amikor annak megzenésítésére Nemzeti Színház pályadíjat tűzött ki.

A nemzetek választott énekei, ahogy mondtam, nem mindig költői remekművek. Sőt többnyire elég közepes versélmények. A Szózat azonban, mint a Himnusz is, tagadhatatlanul költői remek. Nyelve csodálatosan emelkedett, versépítése tömör, egységes, fölfelé ívelő gondolatainak látomásos ereje a költészet legtitkosabb magaslataiba emeli. Ez a költői varázs teljesen megejtette figyelmemet. Csak a világháború után döbbentem rá, hogy ennek a költészetnek, mint minden igazi költészetnek, a valóság számára is jelentése és jelentősége van. Hogy ez a Szózat valóságos “szózat”, azaz szóemelés: egy nemzet szava, önnön emberi öntudatán át, az emberiséghez.”

Babits Mihály: Szellemtörténet

(forrás)

About regio33

Check Also

A legfőbb baleseti ok a gyorshajtás

Folyamatosak az ellenőrzések Komárom-Esztergom megyében a szabályszegő járművezetők kiszűrése érdekében. Újabb gyorshajtókkal szemben intézkedtek a …

Hozzászólás