Otthon / Egyéb / Megnyílt a Szent Korona vármegyéi című vándorkiállítás Esztergomban

Megnyílt a Szent Korona vármegyéi című vándorkiállítás Esztergomban

A hároméves projekt eredményeként született kiállítás a trianoni sorstragédiára emlékezés jegyében született, és Kovach Anton festőművész által alkotott képeken keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeszékhelyeit.

A magyar gyökerekkel rendelkező neves kárpátaljai ruszin festőművész több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazásából született alkotások a valamikor történelmi „Nagymagyarország” 64 vármegyeszékhelyét mutatják be a képzőművészet eszközeivel.

„Meggyőződésem, hogy a kis népeket egymással szembefordító nemzeti türelmetlenség és a rossz lelkiismeret meghaladható egyfajta magyar aktivitással, egyfajta magyar összefogást erősítő politikával, és számomra Kovach Anton kiállítása ezt az üzenetet hordozza” – tolmácsolta a megnyitón Grezsa István miniszteri biztos szavait Ötvös Sándor kormányfőtanácsos, aki egyben Grezsa István köszönetét is kifejezte a Kárpátaljai Szövetségnek és Benza György elnöknek a kiállítás létrehozásáért.

A 17 állomásosra tervezett rendezvénysorozat esztergomi kiállítása július 25-ig látható az egykori megyeháza dísztermében.

(forrás)

About regio33

Check Also

Egy napra visszaállítják a határellenőrzést a szlovák határon

A szlovák rendőrség egy napra, július 10-én, péntek délután három órától július 11-én, szombat délután …

Hozzászólás