Otthon / Egyéb / A Rám-szakadékról

A Rám-szakadékról

Hasznos információk a Rám-szakadékhoz túrázóknak

Hol kezdjük a túrát? Parkolás. 

A Rám-szakadékot Dömös településen keresztül érhetjük el legkönnyebben, leggyorsabban. Legtöbben autóval érkeznek, nekik azt tanácsolom, ha van hely a Rév mellett, akkor ott parkoljanak. Ha nincs, akkor kb. 200 méterrel feljebb, a falu centruma felé, a Városháza előtt található egy fizetős parkoló, ott tudják a gépkocsikat hátra hagyni. A faluba nem lehetséges/érdemes behajtani, mert sorompóval van lezárva és csak az ott lakók hajthatnak be. 

Mennyi idő a Rám-szakadék túra?

Mivel a Rám-szakadék bejáratáig kb. 2 km-t aszfalt úton/ösvényen kell megtennünk Dömösön keresztül ezért átlagban 3-4 órával számoljunk. Jó időben, hétvégén, munkaszüneti napokon hatalmas tömegek alakulhatnak ki. Egy-egy létra előtt volt, hogy 1 órát vártunk, ezért ezeket az időszakokat inkább hanyagoljuk. 

Evés-ivás

Az utóbbi időben megsokszorozódott a vállalkozókedv a faluban és a bevezető úton már fagyizó, étterem, kürtős-kalácsos is található. Természetesen az egységek nyitvatartási ideje változó, főleg a turistaszezonban várhatjuk, hogy nyitva találjuk őket. Ezen felül a Rév melletti büfében is fel tudunk tankolni és kellő mennyiségű csapadék esetén a szurdokban is találunk forrást. 

Hogyan készüljünk a Rám-szakadék túrára? Mit vigyünk magunkkal?

Mivel a túra végig a szurdokvölgyben halad felfele, számítsunk rá, hogy vizesek leszünk. Akit zavar, hogy átázhat a cipője, készüljön magas-szárú, vízálló bakanccsal. A túra alatt több fém létrát is meg kell másznunk, melyek csúszósak, ezért fontos, hogy felkészültek legyünk. 

Mikor ne menjünk? Veszélyes a Rám-szakadék?

Nagy esőzések alatt/után minden szurdokvölgy, így a Rám-szakadék is veszélyes lehet. Ha nem vagy biztos, mikor érdemes elindulni, érdeklődj a hivatalos oldalon vagy az erdészetnél. A szakadék oldala akár 35 méter magas is lehet. Felmászni rá, kimászni a szurdokból élet-, és balesetveszélyes. 

Gyerekkel a Rám-szakadékban. Lehet? 

Saját tapasztalatunk, hogy igen lehet. Ha már biztosan jár a gyerkőc, kellően sportos és jó a mozgáskultúrája, meg fogja oldani. Természetesen csak kellő odafigyeléssel és szülői támogatással/segítséggel. Hány éves kortól? Ezt a döntést mindenkinek magának kell meghoznia.

Visszaút

Figyelem! A Rám-szakadék egyirányú! Visszafele a zöld jelzésű turistautat, Lukács-árkon keresztül érdemes használni. 

A túraútvonal

A részletes Rám-szakadék túrát itt találod, térképpel, letölthető GPS trackkel. 

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply