Otthon / Egészség - Életmód / 15 ok, hogy miért együnk több szedret
Blackberries in bowl in the shape of a heart, a top view

15 ok, hogy miért együnk több szedret

A szeder azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag

Antioxidáns

A szeder az egyik legmagasabban rangsorolt gyümölcs az ORAC-skálán, amely az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Száz gramm szeder 2036 ORAC-egységet tartalmaz, és az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatása szerint a vér antioxidáns tartalmát 10 százalékról 25 százalékra emeli.

Memóriazavar ellen

A fent említett kutatásban azt is megállapították, hogy az ORAC-skálán előkelő helyen szereplő táplálékok – így a szeder – fogyasztásával megakadályozható a hosszú távú memóriaveszteség.

Védi az ereket

Még mindig ugyanaz a tanulmány mutatott rá, hogy a magas antioxidáns kapacitású ételek megakadályozzák a legkisebb erek, így a hajszálerek károsodását is.

Öregedésgátó

A szeder magas antioxidáns tartalma hozzájárul az öregedést előidéző szabadgyökök elleni küzdelemhez is. Ezek a molekulák okozzák általában a ráncokat és az idősödés más jeleit is.

Rákmegelőzés

A szeder rendkívül gazdag az antociánnak nevezett természetes vegyületben, amely erősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.

Lassítja a rák növekedését

A Nutrition and Cancer című tudományos lapban megjelent kutatás szerint a szederkivonat gátolja a tüdőráksejtek növekedését. Bár valószínűleg ugyanilyen hatással van más rákfajtákra is, egyelőre további átfogó tanulmányok nem készültek a témával kapcsolatban.

Gyulladáscsökkentő hatású

A gyulladás az alapja sok krónikus betegségnek, az ízületi problémáktól egészen a szívbajig. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban publikált kutatásban arról írtak, hogy a szeder hatékony és gyors gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

Erősíti a mellékvesét

A szederben rendkívül sok C-vitamin található, a mellékveséknek pedig kifejezetten nagy a C-vitamin igénye, ezért könnyen elgyengülhetnek, ha stresszesek vagyunk. A szeder segíthet kielégíteni a mellékvesék vágyait.

Gyomorfekély ellen

Az erdei gyümölcsben erős gyulladáscsökkentő hatásairól ismert ellagsav van, amely képes a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is helyrehozni. Egy kutatás szerint a rendszeres szederevőknél 88 százalékkal csökken a fekély kialakulásának esélye.

Szájhigiénia

A Journal of Periodontal Research című lapban megjelent tanulmány szerint a szedernek olyan jó antibakteriális hatása van, hogy pazar az egyik legjobb dolog, amit a szájhigiéniáért tehetünk.

Növeli a kollagénszintet

A kollagén egy létfontosságú fehérje, amely nélkülözhetetlen az egészséges inak, szalagok és bőr számára. Ahogy öregszünk, a kollagén csökken a szervezetben, de ezen a ponton segíthet igazán a szeder. Az egyik legjobb étel, amit ehetünk, ha kollagénproblémákkal küzdünk.

Magas mangántartalom

A mangánra rendkívüli szüksége van a szervezetnek, ha valaki csontritkulásban vagy epilepsziában szenved. Szerencsére a szeder kiváló forrása az ásványi anyagnak. A Brain Research című lap egyszer arról számolt be, hogy a mangánhiány összefügg az agy elektromos tevékenységének zavarával, ami epilepsziát okoz.

Szabályozza a belet

A szeder remek rostforrás, ami szükséges a jó bélműködéshez és a toxinok szervezetből való eltávolításához. Mivel a szeder oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, mindkét típus egészségügyi előnyeit magában rejti, beleértve a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint egyensúlyban tartását.

Elősegíti a véralvadást

A bogyós gyümölcs sok K-vitamint tartalmaz, ezért ha rendszeres esszük, segít szabályozni a véralvadást is.

Erősíti az immunrendszert

Az A-vitamin fogyasztása az egészséges immunrendszer egyik legfontosabb összetevője. A szederben nemcsak ez, hanem karotinoidok is bőségesek vannak, ezért szervezetünk nagy löketet kaphat a gyümölcstől.

(forrás)

About regio33

Check Also

1992-ben ezen a napon avatja fel Göncz Árpád a restaurálás után felállított Turul szobrot

Európa legnagyobb ércmadara a tatabányai Turul-emlékmű. A szobormadár szárnyainak fesztávolsága 15 méter. Részlet az államfő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük