Otthon / Egészség - Életmód / 10 étel és ital, ami öregít

10 étel és ital, ami öregít

Ariel Ostad, az Amerikai Dermatológiai Akadémia tudósa állította össze azt a listát, amelyben olyan ételeket és italokat sorol fel, amelyek bizonyíthatóan öregítik a testünket, bőrünket és károsítják a fogazatot.

1. Édességek

Ahhoz, hogy az arcbőrünk idősebb korunkban is rugalmas és feszes maradhasson, két dologra van leginkább szüksége: kollagénre (a bőr rugalmasságát és fiatalosságát fenntartó proteinre) és elasztinre (fehérjére, ami körülveszi, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a szöveteknek).

Mindkettő fehérje egyik legfőbb ellensége a cukor. Amikor az emberek több cukrot fogyasztanak, mint amennyit a sejtjeik szintetizálni tudnak, a felesleges cukormolekulák a fehérjékhez kötődnek, és olyan folyamatot indítanak el, amely befolyásolják a bőrben lévő kollagén mennyiségét. Ezenkívül a cukor károsítja a fogakat és elszíneződést is okoz.

2. Alkohol

Ha a máj jól működik, akkor a toxinok kiürülnek a testünkből. Ha azonban a toxinok felhalmozódnak a májban, ott nem bomlanak le megfelelően. Akkor a bőrünkben is számos problémát okozhatnak, mint például pattanásokat, sápadtságot és ráncokat.

3. Sós ételek

Szárazabbá, ráncosabbá válik tőlük a bőr. A só több nedvességet von el a szervezetből és olyan sejtektől, amelyek például a bőr rugalmasságáért felelnek.

4. Felvágott, virsli

Az üzletekben vásárolt kolbász, szalonna, debreceni és így tovább… Ezek a húskészítmények szulfitokat és más tartósítószereket tartalmaznak, amelyek kiválthatják a bőr gyulladását és felgyorsíthatják az öregedést.

5. Vörös húsok

A zsíros hús szabad gyököket generál – állítja Dr. Ostad. Ezek károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t, általában fő okozói az öregedéssel együtt járó fizikai, testi hanyatlásnak.A szabad gyökök károsak hatnak a kollagénekre is.

Ostad azt javasolja, hogy inkább sovány húsokat fogyasszunk, például pulykát vagy csirkét, valamint nagy mennyiségű, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt és zöldségeket.

6. Csípős ételek

A fűszeres ételek súlyosbíthatják a rosaceát (bőrpírt). Nem feltétlenül tilos mindenki számára a fűszeres ételek fogyasztása, de azok, akik puffadással és bőrpírral kínlódnak, óvakodjanak tőlük.

7. Energiaitalok

Nem csupán a benne lévő sok cukor, de koffeintartalmánál fogva a szervezet dehidratálása sem tesz jót közérzetünknek, hosszútávon pedig a bőrünknek.

8. Kávé

A koffein miatt a test kiszáradása mellett a kávé károsítja a fogakat is, idővel komoly roncsolásokat okoz  – állítja McAndrew.

9. Fekete tea

Elsősorban a magas a tannintartalom miatt kell óvatosan fogyasztani, mert szintén “fogszínező”. Igyuk tejjel, akkor kevésbé okoz problémát.

10. Bor

A bor, még a fehér is, károsíthatja a fogzománcot, és megfestheti a fogakat. Ha iszunk is pár kortyot, azonnal fogat kell mosni!

(forrás)

About regio33

Check Also

Kezdődik a csillagászati ősz

2020-ban az őszi napéjegyenlőség szeptember 22-án 13:31-perckor kerül sor (UTC-ben). A nevéből következően ez az a …

Hozzászólás