Otthon / Egészség - Életmód / Október 15. – A Kézmosás Világnapja

Október 15. – A Kézmosás Világnapja

Először 2008-ban szervezték meg a Kézmosás Világnapját az UNICEF kezdeményezésére, hogy felhívják a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára. Ez a kérdés most még aktuálisabbá vált a COVID-járvány kapcsán.

Talán sosem volt eddig aktuálisabb ez a világnap, mint 2020-ban – a koronavírus idején. Amikor először életre hívták ezt a kezdeményezést, akkor sem volt kisebb jelentősége – azonban azóta sokat változott a világ. Sajnálatos módon a rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás), évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. Gyakori (pl. főzés és evés előtti vagy WC használatot követő) szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető. Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45 százalékkal, a légúti megbetegedéseké pedig 23 százalékkal csökkenthető.

(forrás)

About regio33

Check Also

1992-ben ezen a napon avatja fel Göncz Árpád a restaurálás után felállított Turul szobrot

Európa legnagyobb ércmadara a tatabányai Turul-emlékmű. A szobormadár szárnyainak fesztávolsága 15 méter. Részlet az államfő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük