Otthon / Egyéb / Három sikertelen merénylet után Budapesten lelőtték az 57 éves gróf Tisza István egykori miniszterelnököt.

Három sikertelen merénylet után Budapesten lelőtték az 57 éves gróf Tisza István egykori miniszterelnököt.

Gróf Tisza István ellen négy merényletet követtek el, abból az utolsó, az 1918. október 31-i volt sikeres, azaz halálos.

Az elsőt még a “Nagy Háború” frontján követte el egy tiszttársa. A következőt Kovács Gyula ellenzéki képviselő 1912. június 7-én követte el a Parlamentben. A golyó célt tévesztett, s helye évekig szemlélhető volt a Parlament mellvédjén. A következő merényletre a kommunisták Lékai Jánost (sokáig róla volt elnevezve a gróf Apor Vilmos tér) bérelték fel, a végóráit élő, tüdőbajos Gallilei-kör tagot. A fegyverrel bánni nem tudó Lékai merénylete nem sikerült, a rendíthetetlen gróf Tisza István a közelben álló rendőröknek adta a merénylőt. A negyedik merénylet egy jól előkészített akció volt, melynek során a budapesti Hermina úton álló Róheim villában kommunista gyanús merénylők hasba lőtték Tiszát felesége, Tisza Ilona (unokatestvér) és sógornője Almássy Denise szeme láttára. Néhány óra múlva meghalt.

About regio33

Check Also

1992-ben ezen a napon avatja fel Göncz Árpád a restaurálás után felállított Turul szobrot

Európa legnagyobb ércmadara a tatabányai Turul-emlékmű. A szobormadár szárnyainak fesztávolsága 15 méter. Részlet az államfő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük