Otthon / Egyéb / Esztergomban 30 éves korában meghalt Imre magyar király, aki 1196-ban apja, III. Béla halála után lépett a trónra.

Esztergomban 30 éves korában meghalt Imre magyar király, aki 1196-ban apja, III. Béla halála után lépett a trónra.

1174-ben született III. Béla magyar király és Chatillon Ágnes hercegnő gyermekeként. Apja 1182-ben – még gyermekként – megkoronáztatta.

Az itáliai származású Perugiai Bernát nevelte. 1194-től 1196-ig Horvátországot és Dalmáciát kormányozta, 1196. április végén trónra lépett. Egész uralkodása alatt öccsével, a későbbi II. Andrással vívott küzdelmet a hatalomért. A viszályban III. Ince pápa Imrét támogatta, de felszólította az öccsével való kibékülésre. Apjához hasonlóan aktív külpolitikát folytatott: fellépett a boszniai bogumilok ellen, Szerbiában fegyverrel avatkozott be a belviszályba, fennhatóságának jeleként felvette a “Szerbia királya” címet. 1202-ben Bulgária rovására elfoglalta a Morava-völgy Belgrád és Nis közötti részét, győzelme jeleként a “Bulgária királya” címet is használta egy ideig. Erőteljesen támogatta a pápaság törekvéseit a boszniaiak, a szerbek és a bolgárok katolikus hitre térítésében. 1203-1204-ben a pápa oldalán vett részt a belháborúban Németországban. 1203-ban öccse ismét lázadást robbantott ki ellene, akit Imre elfogatott és börtönbe záratott. A király közben súlyosan megbetegedett, így a pápa beleegyezésével 1204 augusztusában a kalocsai érsekkel királlyá koronáztatta egyetlen fiát, az ekkor 5 éves Lászlót, aki helyett ő tette le az esküt. Andrást kiengedte a börtönből és fia gyámjává, halála esetén az ország kormányzójává tette.

(forrás)

About regio33

Check Also

Háziorvosok készítettek oltási kisokost

A Magyarországon engedélyezett vakcinákról szóló tudnivalókat foglalták össze egy táblázatban a pácienseknek. Kiderül belőle például, …

Leave a Reply