Otthon / Egészség - Életmód / Virológusokat, gyógyszerészeket is meglepett az orosz vakcina engedélyezése

Virológusokat, gyógyszerészeket is meglepett az orosz vakcina engedélyezése

Az OGYÉI engedélyt adott az orosz SzputnyikV, és az Astra-Zeneca vakcinájának tömeges oltásra való használatára szerdán, miután a kormány tagjai többször is sürgették a jóváhagyást.

A megkeresett szakértők meglepettsége mindenekelőtt abból fakad: semmilyen érdemi információval nem tudni az engedélyezésről, ami pedig ismert, az inkább a zavart erősíti. Két hónapja a külügyminiszter jelentette be, hogy tíz adag SzputnyikV érkezett, amit majd a magyar gyógyszerhatóság megvizsgál.

Akkoriban gyógyszeripari szakértők elmondták: ezt a vakcinát, úgy lehet Magyarországon alkalmazni, ha elvégzik a szükséges klinikai 3-as fázisú vizsgálatát, azaz hivatalos gyógyszerpróbát indítanak. Ezzel csengett egybe december végén Szijjártó Péter bejelentése, miszerint 6000 adag orosz oltás érkezett Magyarországra. Kásler Miklós miniszter pedig december 31-én közölte is, egy 3-as fázisú klinika vizsgálatot indítanak, és az OGYÉI az erre való alkalmasságát vizsgálja az orosz vakcinának.

 Azt nem tudni, hogy az OGYÉI megadta-e valaha az engedélyt a 3-as fázisú klinika vizsgálatra. Ahogy az sem ismert, hogy mi lett a Kásler által jelzett, a tömeges oltás engedélyezéshez szükséges 3-as fázisú klinikai vizsgálattal.

Gulyás Gergely viszont csütörtökön már arról beszélt, hogy az OGYÉI tömeges oltásra találta alkalmasnak ezt a vakcinát.

„Az OGYÉI határozatát bő kéthónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció előzte meg. A most kiadott ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedély feltételei között szerepel, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának, amit a korábban megérkezett vakcinákkal végeznek. Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását. Időközben megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb interim (köztes) eredményei is, ami alátámasztotta az intézet pozitív értékelését.”

Az Astra-Zeneca Oxfordi vakcinájának hirtelen engedélyezése azért volt váratlan, mert ennek a jóváhagyása az Európai gyógyszerhatóságnál már folyamatban van.

„Politikai nyomásra adhatta ki az OGYÉI az orosz és az Astra-Zeneca vakcinájára a hazai ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt” – reagált a kormányzati bejelentésre Falus Ferenc egykori tisztifőorvos, aki szerint azért is probléma, mert a lépés rombolja az oltásokkal szembeni bizalmat.

Hozzátette: ugyanakkor bármely oltás jobb, mint az, ha valakit megbetegít a korona-vírus. Az adenovírust alkalmazó orosz vakcina valószínűleg jó készítmény, de a szakember szerint az idős, illetve a krónikus betegeket a modernebb technológiával készült, mRNS vakcinával kellene oltani.

(forrás)

About regio33

Check Also

Háziorvosok készítettek oltási kisokost

A Magyarországon engedélyezett vakcinákról szóló tudnivalókat foglalták össze egy táblázatban a pácienseknek. Kiderül belőle például, …

Leave a Reply