Otthon / Egyéb / 102 ÉVE EZEN A NAPON HALT MEG ADY ENDRE

102 ÉVE EZEN A NAPON HALT MEG ADY ENDRE

A XX. század egyik legjelentősebb magyar költője. Személye körül már életében heves viták dúltak. Miközben művészi tehetségét kevesen vitatták, életmódja és politikai nézetei sokakat máig határozott állásfoglalásra késztetnek.

Ady Endre az előző századforduló, a magyar és egyetemes modernitás válságának legfontosabb kérdéseit tette fel. Bármilyen komoly is esztétikai-költői teljesítménye, Ady politikus költő és újságíró is volt, nagyon markáns véleményekkel, amelyek már életében erősen megosztották olvasóit. Ezt ő maga cseppet sem bánta, igen tudatosan építette fel és ápolta azt a művészi arculatot, amely olyannyira egyénivé és megkülönböztethetetlenné tette őt.

Ady Endre nagyon hamar felismerte a modernség válságának, a modern ember útkeresésének súlyos terheit, tudatosítva magában, hogy

jó lenne a régi, megszokott, áttekinthető világban élni, de a visszatérés lehetetlen, mert „minden egész eltörött”, mondta ki ítéletét.

About regio33

Check Also

Háziorvosok készítettek oltási kisokost

A Magyarországon engedélyezett vakcinákról szóló tudnivalókat foglalták össze egy táblázatban a pácienseknek. Kiderül belőle például, …

Leave a Reply