Otthon / Egyéb / ÚT A PARLAMENTI TÖBBSÉGIG-Komárom-Esztergom megye mindhárom választókerületében jó eséllyel indulhatnak az ellenzéki jelöltek

ÚT A PARLAMENTI TÖBBSÉGIG-Komárom-Esztergom megye mindhárom választókerületében jó eséllyel indulhatnak az ellenzéki jelöltek

Február 16-án került publikálásra a Republikon Intézet elemzése az „Ellenzéki esélyek az egyéni választókerületekben” címmel.

A Republikon Intézet alábbi elemzésében azt vizsgálják, melyek azok az országgyűlési egyéni választókerületek (OEVK), ahol jelenlegi tudásunk alapján az ellenzéknek van esélye nyerni.

A magyar választási rendszer szerint a betöltendő országgyűlési képviselői helyek száma 199 fő, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, közvetlen választás útján, relatív többségi rendszerben választanak.

Ezért a 2022-es választásokhoz közeledve a pártok országos támogatottságán túl egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az egyéni kerületekért folytatott verseny állására is.

A 2018-as választáson 15 ellenzéki egyéni jelölt került be a parlamentbe, szemben a Fidesz-KDNP 91 képviselőjével szemben, így a kormányváltás érdekében az ellenzéknek a korábbinál jóval több helyen kell győzelmet aratnia.

Az egyéni választókerületekre jellemző egyszerű többségi választási rendszerből következően ennek az az előfeltétele, hogy az ellenzék közösen állítson jelöltet. Ez az előfeltétel az elmúlt választásokkal ellentétben 2022-ben megvalósulni látszik: hat együttműködő ellenzéki párt (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) már megállapodott abban, hogy az összes választókerületben közösen állítanak jelöltet, a jelöltek személye pedig több helyen előválasztással dőlhet el.

Az ellenzéknek erős, lehetőleg helyi jelöltekre van szüksége, akiknek időben megkezdett, fegyelmezett kampányt kell folytatniuk.

A vizsgált választókerületeket 5 kategóriába sorolták, megyénk választókerületei az alábbi besorolásba estek:

  • Komárom-Esztergom megye 1. választókerület, Tatabánya: „együttműködéssel nyerhető”
  • Komárom-Esztergom megye 2. választókerület, Esztergom: „együttműködéssel nyerhető”
  • Komárom-Esztergom megye 3. választókerület, Komárom: „billegő”

Együttműködéssel nyerhető: Az ellenzék a már bejelentett együttműködéssel, a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztásával, aktív kampánnyal ezeket a körzeteket megnyerheti.

Billegő: A legnehezebb lenne elnyernie az ellenzéknek, de jól felépített kampánnyal ezekben a körzetekben is reális esély lehet a győzelemre. Ilyen billegő körzetnek számítanak azok a választókerületeket, amelyekben az ellenzék a 2018-as választáson kevesebb mint 5 százalékkal maradt le, vagy a politikai erőviszonyok 2019-re, az önkormányzati választások idejére érzékelhetően megváltoztak.

Az ellenzéki összefogás tagjai előválasztáson mérettetik meg magukat, így az ellenzéki jelöltek személye még nem ismert megyénkben, azonban a 2. választókerületben Nunkovics Tibor a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében, mint egyetlen megyei ellenzéki országgyűlési képviselő valószínűleg induló lesz a választáson és jó eséllyel győzelmet arat a fideszes indulóval szemben.

(forrás)

About regio33

Check Also

Háziorvosok készítettek oltási kisokost

A Magyarországon engedélyezett vakcinákról szóló tudnivalókat foglalták össze egy táblázatban a pácienseknek. Kiderül belőle például, …

Leave a Reply