Otthon / Egyéb / Száguld az infláció, az MNB sem tudta megállítani

Száguld az infláció, az MNB sem tudta megállítani

A legpesszimistább előrejelzések bizonyultak igaznak, még a korábbi, közel kilencéves rekordot jelentő szintről is tovább nőtt az infláció júniusban.

A benzin és a dohánytermékek drágulása mellett az is felfelé húzta a mutatót, hogy a szolgáltatások ára megugrott az újranyitás után.

Minden várakozásnál nagyobb volt az infláció júniusban. Mielőtt a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a friss adatot, az elemzők arra voltak kíváncsiak, hogy az elmúlt két hónapban mért 5,1 százalékról – aminél magasabb 2012 októbere óta egyszer sem volt a mutató – mennyire esik le, a legtöbben azt várták, hogy 5,0-ra. Ehhez képest jókora meglepetés érkezett:

5,3 százalékra nőtt az infláció.

A mutató a következőképp állt össze:

Az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal nőtt átlagosan. Ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7 százalékkal emelkedett, csak azért nem lett még nagyobb az átlagos áremelkedés, mert a gyümölcsök ára 6,2, a sertéshúsé pedig 5,6 százalékkal csökkent. A munkahelyi étkezés 7,6, az éttermi étkezés 6,1 százalékkal lett drágább.

A dohányáruk óriásit drágultak, 19,7 százalékos emelkedést mért a KSH. Az alkohol ehhez képest már-már baráti mértékben, 3,5 százalékkal lett drágább.

A járműüzemanyagok ára is az egekben van, 24,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb cikkek elnevezésű kategóriában, ahova az üzemanyagok is tartoznak, a lakáskarbantartáshoz szükséges cikkek (7,9), valamint a lakásalkatrészek és szerszámok (6,1) ára is nagyot nőtt, valószínűleg a lakásfelújítási támogatás bevezetése miatt. Az egész csoportban 10 százalékos volt az áremelkedés, nagyrészt a benzin drágulása miatt.

A szolgáltatások 3,8 százalékkal drágultak, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 10,1, az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban. Az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás elnevezésű csoportban 37 százalékos volt a drágulás, ahogy megszüntették az ingyenparkolást. A belföldi üdülés 6,5, a külföldi 11,3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

A tartós fogyasztási cikkekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni. Az új autók 9,2 százalékkal lettek drágábbak, a használt autók azonban 0,9 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint egy éve. A tartós fogyasztási cikkeken belül a legnagyobb drágulást azért így is a kerékpároknál mérték, 11,4 százalékosat. A szobabútorok 7,5, a konyhai és egyéb bútorok 7,1 százalékkal drágultak. Az áremelkedést ebben a csoportban a használt autók árának csökkenése mellett az fogta vissza valamennyire, hogy a számítógépek ára alig 0,6 százalékkal nőtt.

A háztartási energia csak 0,4 százalékkal lett drágább, ami nem is meglepetés, hiszen a gáz, az áram és a távfűtés hatósági ára miatt csak a szén, a brikett, a tűzifa és a palackos gáz tudja egy nagyon kicsit feljebb húzni ezt.

A ruhák árában is csak 1,2 százalékos növekedést mértek.

A szezonálisan kiigazított maginfláció – vagyis az egyszeri tételek és külső hatások által befolyásolt drágulás nélkül számolt mutató – 3,6-ról 3,9 százalékra nőtt.

Az újranyitás hatása látszik az infláció megugrásában: az éttermi étkezés, az üdülés, a szabadidős, kulturális, közlekedési szolgáltatások is jelentősen drágultak. A tartós háztartási cikkek árában pedig az jelenhet meg, hogy az ellátási láncok világszerte akadoznak, a logisztikai költségek nőnek. A szakértő szerint megnőtt annak a valószínűsége, hogy júliusban ismét 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emeljék az alapkamat és az egyhetes betéti kamat mértékét.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply