Otthon / Egyéb / „A forgatásból befolyt összeget teljes egészében Pilisszentlélek városrész fejlesztésére kellene fordítani.”

„A forgatásból befolyt összeget teljes egészében Pilisszentlélek városrész fejlesztésére kellene fordítani.”

Nunkovics Tibor közérdekű adatigénylésére 90 napig kellett várni, ebben a képviselő kíváncsi volt, hogy a forgatásból befolyt pénzből mennyit költöttek a településrészre, illetve hogy ezek a szerződések hogyan is festenek. Nunkovics Tibor Facebook bejegyzése:

Újra Pilisszentléleken jártam és ezt tapasztaltam

Ahogy ígértem, itt a beszámoló.

Pilisszentlélek, avagy Huta ahogy mi ismerjük. Pajkaszeg, ahogy az ország minden más részén, talán még a megyénk sok részén is. A Dobogókő és Esztergom között fekvő kis falu immáron sokadik éve Esztergomhoz tartozik és pár évvel ezelőtt egy sorozatot kezdtek ott forgatni, amely országosan is ismertté tette a pár száz fős település(részt). Többször jártam már itt az elmúlt években, de idén márciusban először úgy, hogy a helyiek körbe is vezettek és elmesélték a több éve tartó kálváriájukat.

Az ismert sorozat a hírnév mellett megszámlálhatatlan turistát is hozott a településnek, amellyel alapvetően nem lenne gond, hiszen a sorozat helyszínei mellett egyébként is lenne látnivaló a faluban. A pálos kolostor romjai, egy csodaszép templom, mellette – szerény véleményem szerint- a világ legszebb helyen fekvő óvodája, a falumúzeum és persze számos ösvény, amelyeken fel-le túrázhatunk a Pilisben.

Esetünkben viszont nem csak a kirándulókat értjük turisták alatt, hanem azokat, akik autókkal vagy akár csoportosan, busszal érkeznek a településre, hogy a saját szemükkel lássák a forgatási helyszíneket.

Az esztergomi városvezetés hosszú évekig nem tett semmit, pedig a helyiek tolmácsolták feléjük, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy a falu élhető maradhasson. Képzeljük magunkat a helyzetbe, hogy egy olyan településen élünk, melynek utcái nem arra lettek tervezve, hogy az amúgy is szűkös két sávos közlekedés mellett még az út szélén parkoló autókat is „elbírja”. Reggel vinnénk gyermekünket az iskolába vagy orvoshoz, netán délután edzésre, de olyan szintű a forgalom és a parkoló autó, hogy pár száz métert is fél órába telik megtenni, már ha sikerül. Bár szerencsére még nem fordult elő, de mi lesz akkor, ha egy mentőnek kell a falu végébe eljutni, de nem fog tudni? A menetrend szerinti járatokkal ez egyébként már nem egyszer megtörtént. Vagy ahogy az egyik képen is látható, egy egyébként megállni tilos táblánál parkoló turista busz miatt csak nagy nehézségek árán tudott a járat megfordulni.

Emellett persze szemügyre vettük a beígért vagy éppen csak részben megvalósult beruházásokat, a kukák és a közvécé hiányát, az utak állapotát. Miközben a város pénzt kap a forgatásért, nem volt ennek kifejezetten látható nyoma a településrészen.

Ezeket az információkat, tapasztalatokat gyűjtöttem tehát, ezt követően egy közérdekű adatigénylést nyújtottam be az esztergomi városvezetéshez.

Másnap ki is helyeztek 5 „új” kukát, az azt követő hetekben pedig több ígéret is elhangzott a polgármester és a képviselők részéről a falura vonatkozóan.

Nem leszek inkorrekt és természetesen nem fogom azt mondani, hogy semmilyen előrelépés nem történt. Történt. Az más kérdés, hogy láthatóan gyors és nem tartós megoldások születtek.

A képek között látható az a parkoló, amely végre valahára megépült, sok-sok évi ígérgetés után. Természetesen az eredmény azon helyiek érdeme, akik nem adták fel a harcot és folyamatos „ostrom alatt tartották” jogos követeléseikkel a városvezetést. Visszakanyarodva a parkolóhoz. Többször elhangzott, hogy milyen hosszú és hány autó fér el benne. Egy biztos, a jelenlegi méret nagyjából 36, jó indulattal 38 autónak tud helyet biztosítani. De ne legyünk telhetetlenek, legalább van. Bár nem tudni, meddig, mert a murvás parkoló egy olyan ponton van, ahol a hegyoldalból lezúduló eső komoly nehézségeket fog majd okozni. Egyszer talán szilárd burkolatot is kaphat. Addig viszont jó lenne, ha az autóval ide érkező turistákat egy tábla is figyelmeztetné arra, hogy a faluba ne menjenek fel autóval. Szombati ottjártamkor is a parkolónak csupán fele volt foglalt, míg számos autó tilosban, a település közepén állt meg. Nem sorompó kell ide, hanem egy tábla és rendszeres ellenőrzés. Higgyék el nekem, kedves városvezetők, hamar megoldódna ez az igen sarkalatos probléma.

A közérdekű adatigénylésemben – amelyre 90 napig vártam a választ – arra is kíváncsi voltam, hogy a forgatásból befolyt pénzből mennyit költöttek a településrészre, illetve, hogy ezek a szerződések hogyan is festenek.

Előbbi vonatkozásában kaptam egy felsorolást, az is az egyik képen látható, hogy milyen összegeket fordítottak a településre. Vannak benne valóban megvalósult projektek, például a csatornafelújítás. De tartalmaz olyanokat, mint például a pálos kolostorhoz vezető út szegélyének felújítása vagy a Hunyadi utca szegélyfelújítása, ami – megszámoltuk – 22 darab szegélykövet jelentene.

Egy olyan ígéret is érkezett, hogy a teljes főutca fel lesz újítva, miközben erről a közútnak például nincs tudomása, csak kisebb javításokról. A 2018-as költségvetésben szerepelt a községháza felújítása, ami azóta se történt meg. Az illemhelyek még mindig nem érkeztek meg, miközben az egyik szereplő azt mondja, hogy ezeket már kiválasztották, pár héttel később egy másik pedig azt, hogy még gondolkodnak a típuson. Orvosi rendelő még nincs, mert azt is a községházán lenne.

Mindent egybevetve azt gondolom, hogy a forgatásból befolyt összeget teljes egészében Pilisszentlélek városrész fejlesztésére kellene fordítani.

Végezetül egy kérés az ide látogatókhoz: autóikkal vegyék igénybe a település előtt kijelölt parkolót és onnan gyalog folytassák útjukat. Az ott élők nagyon hálásak lennének.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply