Otthon / Egyéb / Ismét tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Ismét tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Az idei év első felében csaknem 4 ezer lakástűz volt hazánkban, azaz nagyjából 68 percenként kigyulladt egy otthon.

A tűzesetek egy része sajnos tragikus kimenetelű volt, számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy ember.

Komárom-Esztergom megyében 105 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, egy esetben halálos áldozatot követelt a tűzeset. A lakástüzeknél sérülést szenvedettek száma 13 volt az év első hat hónapjában. 

A szén-monoxid-mérgezések és a szabadtéri tüzek után most a lakástüzek megelőzésére indított tájékoztató kampányt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB), a főbb üzenetek az Alföldi Tej Kft. tejesdobozain olvashatóak. 

A lakástüzek során összesen 47 ezer négyzetméternyi otthon vált a tűz martalékává, gyakran olyan mértékű kár keletkezett, hogy az otthonok lakhatatlanná váltak. Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, valamint a járvány, amelynek következtében az emberek a megszokottnál több időt töltöttek otthon. A home office és az online oktatás hónapjaiban sokkal több műszaki eszközt használt mindenki, és a régi elektromos vezetékek sok esetben nem bírták a megnövekedett terhelést. Nemcsak a túlterhelt hálózat vezetett lakástűzhöz, hanem a tűzhelyen felejtett étel, a cigaretta, nyílt láng figyelmetlen kezelése, de sokszor elég volt a lakástűzhöz az elavult fűtés is. A tűzesetek leggyakoribb kiindulási helye a konyha, illetve a hálószoba és a nappali volt. 

Szerencsére a lakástüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyedén megelőzhetőek, pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni. A kéménytüzek is jelentős számban veszélyeztetik otthonunkat, amelyeket megfelelő tüzeléssel és a kémények rendszeres ellenőrzésével, tisztításával el lehet kerülni.

Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) 2020 decemberében kötött megállapodást arról, hogy 2021 folyamán négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – végeznek közös tájékoztatást. Az év folyamán összesen mintegy 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás. 

A megállapodás részeként az OTB az Alföldi Tej Kft. „Magyar Tej 2,8% ESL” tejesdobozain hívja fel a vásárlók figyelmét a lakástüzek megelőzésére, valamint a füstérzékelők hasznosságára. A tejesdobozok július közepétől országosan a legtöbb áruházlánc polcain elérhetőek. A mintegy három hónapra tervezett kommunikációs kampány ideje alatt körülbelül 3 és fél millió tejesdoboz hirdeti majd a lakástüzek elleni védekezés módszereit.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply