Otthon / Egyéb / Moratórium: a bent maradtak fittyet hánynak a figyelmeztetésekre

Moratórium: a bent maradtak fittyet hánynak a figyelmeztetésekre

A moratóriumot igénybe vevő adósok többsége maradt a második hosszabbítás után is annak ellenére, hogy a bankok és az MNB is megkongatták a vészharangot.

Durva meglepetést okozhat törlesztése felfüggesztésének folytatása. A bankoknál élnek a könnyítések, ha valaki szeretne előtörleszteni, de nincs tolongás ez ügyben.

Kilépni vagy maradni? Ezt a kérdést több törlesztési moratóriumban lévő hitelszerződéssel rendelkező ügyfél is feltehette magának az elmúlt hetekben. Komoly visszhangot kapott ugyanis a bankok és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyelmeztetése, miszerint azok az adósok, akik éveken át élnek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, a vártnál hosszabb futamidőhosszabbítással számolhatnak, és a felvett hitel miatt visszafizetendő összeg is durván megugorhat.

Az adósság ugyanis a moratórium ideje alatt is kamatozik. A 2020. március 19-én fennálló tőketartozás kamata minden egyes napon halmozódik tovább, igaz, az így felszámolt kamatot nem csapják hozzá a tőkerészhez, vagyis kamatos kamatot nem számolnak fel rá a hitelintézetek, de így is 15 havi kamattal tartoznak már pluszban azok, aki a moratóriumot választották, és ez az összeg addig nő, ameddig maradnak. 

Magas kamat: durva meglepetés

Minél magasabb egy hitel kamata, annál durvább meglepetés érheti a moratóriumban maradt adósokat. Az MNB elvégzett néhány számítást is, amelyek tényleg sokkolóak. Egy tízéves futamidejű 25 százalékos kamatú, mindössze 1,5 millió forintos személyi hitelnél, ha valaki tavaly március óta moratóriumban van, és ott is marad jövő nyárig, arra számíthat, hogy a futamidő 196 hónappal, vagyis több mint 16 évvel hosszabbodik majd meg a rengeteg felhalmozódott kamat miatt, a visszafizetendő összeg pedig az eredetihez képest csaknem 6 millió forinttal emelkedik majd.

A tipikus lakáshitelre is kiszámolta a jegybank, mivel jár, ha valaki több mint két éven át halogatja a törlesztést. A jegybank egy 15 millió forintos lakáshitellel számolt, amelyből különböző mértékű futamidő van még hátra. Ha a kamat 5 százalékos volt, és még 30 év lett volna hátra tavaly márciusban a kölcsönből, az adós, ha csak jövő nyáron kezd törleszteni, azzal szembesül majd, hogy több mint hat évvel nő majd a hitel futamideje, és 4 millió forinttal emelkedik a visszafizetendő összeg. 

Ennek ellenére a moratórium népszerű maradt azok körében, akik éltek a lehetőséggel. A többség ugyan már tavaly márciusban, az életbe lépést követően kilépett, a maradók viszont azóta sem tágítanak. Pedig a bankok tapasztalatai szerint a 80 százalékuknál nem történt jövedelem-csökkenés a járvány kitörése óta, vagyis ugyanúgy tudnák törleszteni a hiteleiket, mint a moratórium előtt. 

Életbe léptek a kedvezmények, de kevesen élnek a lehetőséggel

A kellemetlen meglepetések orvoslása érdekében az MNB egy vezetői körlevelet adott ki a bankok számára, amelyben leszögezte, elvárja, hogy ne számítsanak fel díjat, ha ügyfeleik teljesen vagy részben előtörlesztenék a törlesztési moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozásukat. Ingyenes szerződésmódosítás szükséges akkor is, ha az adósok önként magasabb havi törlesztést vállalnának a futamidő rövidítése érdekében.

A Magyar Bankszövetség azonnal reagált a felhívásra, hogy támogatja a javaslatot, és javasolja a tagintézményeknek, hogy ne csak egyedi esetekben, de általánosan is vezessék be az MKB által kért könnyítéseket, ami meg is történt, számos bank módosította már ennek megfelelően a szerződési feltételeit. 

Egyelőre viszont az ügyfelek kicsiny része kezdett csak matekozni és csapott le a lehetőségre.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply