Otthon / Egyéb / MEGKEZDŐDÖTT AZ ŐZEK NÁSZA

MEGKEZDŐDÖTT AZ ŐZEK NÁSZA

Megkezdődött az őzek párzási időszaka, fokozottan figyeljenek a közlekedők a közutakon!

Július második felétől egészen augusztus elejéig-közepéig tart az őzek párzási időszaka, más néven üzekedése. A vadak ebben az időszakban nagyobb területet bejárva többet mozognak, gyakrabban keresztezi útjuk a közutakat, ezért fokozott balesetveszélyt jelentenek a közlekedőkre.

A rendőrség a vadonélő állatok okozta balesetek megelőzésének érdekében az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét.

A potenciálisan veszélyes útszakaszokon KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken a helyeken különösen fontos a sebesség helyes megválasztása. Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, ott a terep, és a természeti viszonyok alapján, illetve az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni azt, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton. A gyakorlatban mindig és mindenhol fennáll a vaddal való ütközés veszélye.

Párzási időszakban, ha egy vadat lát az úton vagy mellette, vagy egy őz átugrik az úttesten, nagy valószínűséggel követi majd egy másik, ezért feltétlenül lassítsanak! Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton.

Ha a vadat későn veszik észre, és elkerülhetetlenné válik az ütközés, akkor erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését, ne a kormány elrántásával próbálja megakadályozni az ütközést! Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert letérhetnek az útról, esetleg átsodródhatnak a szemközti sávba, így súlyosabb következményei lehetnek a manővernek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha tehetik, szereljenek vadriasztó sípot járművükre!

Amennyiben az ütközés bekövetkezett, akkor azonnal álljanak meg, keressenek egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudják kerülni. Használják az elakadásjelző háromszöget és a vészvillogót a további balesetek megelőzése céljából!

Miután a járművel biztonságosan félreálltak, tegyenek bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon! Amennyiben a vad még él, akkor arra is figyeljenek oda, hogy kellő távolságból értesítsék a többi járművezetőt, a további balesetek elkerülése érdekében. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mert az lopásnak számít!

Forrás: police.hu

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply