Otthon / Egyéb / Több ezer tanár hiányzik az általános és középiskolai oktatásból

Több ezer tanár hiányzik az általános és középiskolai oktatásból

Közel három és félezer általános és középiskolai pedagógusállásra, és majdnem ezer óvónői státuszra lehet jelentkezni a közszféra állásportálján, sok helyen azonban úgy sem tudják betölteni a hiányt, hogy bármilyen végzettségű pedagógust azonnal felvennének.

Rengeteg álláshelyet már meg sem hirdetnek, inkább munkaelosztással és óraadó tanárokkal oldják meg a helyzetet, ezért olyan szakemberek is vannak, akik szerint több mint tízezer tanár és tanító is hiányozhat a rendszerből – írja a Népszava.

A lap szerint a kozigallas.gov.hu oldalon látható adatok alapján Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg, Pest megyében pedig több mint 350 tanárt keresnek, és 150 tanítói állás is betöltésre vár. Érdekes módon a gazdaságilag erősebb megyék közül Győr-Moson-Sopronban és Fejér megyében is magas a betöltetlen álláshelyek száma.

A lap gyűjtése alapján az egyes szakok közül a matematika a legkeresettebb, országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre, a második helyen az angol nyelv áll 253 állásajánlattal, a harmadik pedig a testnevelés 225-tel. A természettudományi tárgyakat oktatókat mindenhol keresik, fizikatanári állást 209, kémiát 143, biológiát 119, földrajzot 107 helyen alkalmaznának azonnal. A teljes listát a Népszava cikkében lehet megnézni.

Egy dél-dunántúli falu polgármestere a lapnak arról is beszélt, hogy nagyon nehéz a kisebb településekre csábítani a fiatal tanárokat, az ingerszegény környezet mellett azért is, mert a diákok nagy része halmozottan hátrányos helyzetű családból érkezik, ami új problémákat vet fel. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint egyre nagyobb gond a vidéki, kistelepülési iskolák álláshelyeinek feltöltése, amit a szakszervezet szerint mihamarabbi tartós béremeléssel, a munkaterhek rendezésével, valamint stabil életpályával lehet megoldani.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply