Otthon / Egyéb / Magyarország számára többé nem elérhető a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatása

Magyarország számára többé nem elérhető a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatása

Az Orbán-kormány kontrollt szeretett volna a pénzek koordinálása felett, míg a norvégok ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez, így nem született megállapodás.

Vagyis ezzel eldőlt, hogy az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. Ez annak tükrében fontos információ, hogy a magyar kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy az összeg még menthető.

A múlthéten a Miniszterelnökség még azt írta: a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására. Majd Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt nyilatkozta, hogy „egyedül a norvégokon múlik”, létrejön-e a megállapodás.

A vita még 2014-ben kezdődött, amikor a kormány „megtámadta” a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt, mondván az sorosista szervezet. Az Orbán-kormány kontrollt szeretett volna a pénzek koordinálása felett, míg a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez. 2020 végére úgy tűnt kompromisszum születik, karácsony előtt a norvég külügyminisztérium be is jelentette, hogy megszületett az egyezség.

De a civil pénzek elosztásával kapcsolatban csak abban állapodtak meg: a két kormány később külön állapodik meg egy mindkét fél számára elfogadható, a kormánytól független támogatáskezelőről – írja a lap. A megállapodásra július második feléig volt idő, mivel megegyezniük nem sikerült, a támogatást megvonták. A norvég kormány azonban múlthéten jelezte, hogy dolgoznak a megoldáson, amivel ennek ellenére támogatni tudják a magyar civil szervezeteket.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply