Otthon / Egyéb / Három gép repült Mongóliába Szijjártóval

Három gép repült Mongóliába Szijjártóval

A kormány július végén 33 lélegeztetőgépet ajándékozott Mongóliának, a készülékeket Szijjártó Péter kísérte Ulánbátorba. A külügyminiszter már az induláskor közölte, hogy 24 óra alatt lezavarja a diplomáciai találkozókkal felturbózott adományozási akciót.

 • A tervet tartották is, csakhogy ehhez a honvédség Airbus A319-es gépe mellett a HM egyik Falconjára is szükség volt, így a politikus két gépet vehetett igénybe a látogatásához.
 • A lélegeztetőgépeket viszont minden bizonnyal egy harmadik állami repülőgép vitte, a tavaly vásárolt szélestörzsű Airbus A330-200 ugyanis szintén Ulánbátorban járt.
 • Szijártó Péter július 28-án, szerdán késő délután tette közzé a Facebook-oldalán, hogy a Liszt Ferenc repülőtérről Ulánbátorba utazik. A látogatás célja az volt, hogy átadja Magyarország 33 lélegeztetőgépből álló adományát a mongol vezetésnek. A külgazdasági és külügyminiszter gyors látogatásra készült, a közösségi oldalon azt írta:
 • Sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk, és a tárgyalások után indulás vissza! Nagyjából 24 óra múlva újra itt!
 • Tatárföldet három héttel korábban is meglátogatta, július 6-án szintén a HM Airbusával járt az orosz tagköztársaságban.
 • Mongóliában a lélegeztető-készülékek átadására 29-én, csütörtökön került sor. Ekkorra odaérkezett Budapestről a magyar kormány új szállítógépe is. Az Airbus A330-200F szélestörzsű repülőt a koronavírus-járvány idején szerezték be 17 milliárd forintért a Qatar Airways flottájából, majd a Wizz Airrel kötöttek megállapodást a közös üzemeltetésről.
 • Szijjártó Péter Ulánbátorban Batmunk Batceceg mongol külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen a magyar politikus arról beszélt, hogy Magyarország megteremtette saját gyártási kapacitását a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök előállításához.
 • Így például lélegeztetőgépeket is tudunk gyártani, és ennek köszönhetően baráti országoknak is tudunk segíteni
 • – mondta.
 • Valójában Mongólia lett – Csehország és Ukrajna után – az az ország, amely, ha kisebb mennyiséggel is, de részesült abból a koronavírus-járvány első hulláma idején beszerzett 16 ezer darabos lélegeztetőgép-készletből, amelyet az Orbán-kormány vásárolt össze 300 milliárd forintos összköltséggel. A drága lélegeztetőgépek túlnyomó része azóta is raktárakban áll bedobozolva, miután a járvány csúcsán is csak mintegy 1500 készülékre volt szüksége az országnak. A magyar diplomácia első körben megpróbálta értékesíteni a felesleges gépeket, az utóbbi hónapokban pedig előszeretettel alapoz diplomáciai gesztusokat a raktárkészletre.
 • Az ulánbátori külügyminiszteri találkozó és egy másik protokollesemény után Szijjártó visszaindult Budapestre, csakhogy úgy tudjuk – valószínűleg az Airbus személyzete számára előírt kötelező pihenési idő miatt – a gépe nem szállhatott fel ilyen gyorsan.
 • A problémát azzal oldották meg, hogy a HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. A Flightware.com adatai szerint a kisebb Falcon köztes leszállás nélkül 29-én csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen. Az Airbus viszont egy újabb kazanyi tankolás után csak pénteken hajnali fél ötkor ért vissza Magyarországra, és nem is Budapesten, hanem Kecskeméten szállt le. Addigra a harmadik repülő, a teherszállító Airbus is a magyar fővárosban volt már.
 • Szijjártó, aki így minden bizonnyal a Falconnal tért haza, fél napot spórolt magának a váltott repülőkkel, és Facebook-oldala tanúsága szerint már pénteken kora délelőtt a külügyminisztériumban tartózkodott.

(forrás)

About regio33

Check Also

DOROGON ÉS NYERGESÚJFALUBAN VOLT DOLGA A TŰZOLTÓKNAK

Balesethez és tűzesethez is vonultak csütörtökön a tűzoltók. Két személygépkocsi ütközött Nyergesújfalu térségében a 10. …

Leave a Reply