Otthon / Egyéb / ELŐZÉKENYSÉG, UDVARIASSÁG A KÖZUTAKON

ELŐZÉKENYSÉG, UDVARIASSÁG A KÖZUTAKON

Segítsük a közösségi közlekedést!

A felgyorsult mindennapjainkban, a reggeli és délutáni csúcsidőben rohanunk a munkahelyre, a gyermekünkkel az iskolába, vagy éppen bevásárolni. Sokan a közösségi közlekedés valamely formáját választják az úticéljuk eléréséhez. Az oktatási intézmények környezetében, az iskolabuszokról és helyi járatos autóbuszokról csapatokban leszálló diákokkal találkozhatunk. Az autóbusz-megállóknál bármikor számíthatunk az úttestre hirtelen, óvatlanul lelépő gyermekekre és felnőttekre, ezért fokozott figyelemmel és óvatossággal vezessünk.

A KRESZ szabályai szerint, lakott területen járművünkkel közlekedve, kötelesek vagyunk a megállóhelyről elinduló autóbuszt, iskolabuszt, vagy gyermekeket szállító járművet lassítással, vagy megállással magunk elé engedni, ha az nem jár hirtelen fékezéssel. Persze a buszvezetőnek is meg kell győződnie az elindulás veszélytelenségéről.

Gyakran találkozhatunk olyan közlekedési szituációval is, hogy a megállóból elinduló autóbusz a külső forgalmi sávba besorolva átengedi a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogost, viszont a belső forgalmi sávban közlekedő jármű elhalad a busz mellett. Mindig figyeljünk oda arra is, hogy mi lehet az oka annak, ha a mellettünk lévő sávban közlekedők megállnak, különösen a forgalmasabb kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környezetében.

Előzékenységgel, udvariassággal és a szabályok betartásával segítsük egymást a közlekedésben

Forrás: police.hu

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply