Otthon / Egyéb / MA VAN AZ ÉLELMEZÉSI VILÁGNAP ÉS A KENYÉR VILÁGNAPJA

MA VAN AZ ÉLELMEZÉSI VILÁGNAP ÉS A KENYÉR VILÁGNAPJA

„Szegények mindig vannak veletek. Akkor tehettek velük Jót, amikor akartok”

A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására.

Az ENSZ szakosított szervezetének fő feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása. Ehhez kapcsolódóan kiemelt céljai az éhezés és a nem megfelelő táplálkozás visszaszorítása, a szegénység leküzdése és a gazdasági és társadalmi fejlődés biztosítása mindenki számára, illetve a természeti erőforrások (talaj, víz, levegő, genetikai erőforrások) fenntartható módon történő hasznosítása.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megalapítása óta eltelt 75 év alatt nagy előrelépések történtek a szegénység, éhezés és alultápláltság elleni küzdelemben. A mezőgazdaság termelékenysége és az élelmezési rendszerek átalakultak. De még így is túl sok ember él kiszolgáltatott helyzetben.

Több mint 2 milliárd ember nem jut rendszeresen biztonságos és tápláló ételhez. A COVID-19 járvány további kihívást jelent, ami semmissé teheti az élelmezésbiztonság, táplálkozás és létbiztonság javításában elért fontos eredményeket.

„Itt az idő, hogy az élelmiszer-ellátási rendszereinket, a gazdaságot és a szociális védőhálót terhelő egyenlőtlenségekkel és hatékonytalanságokkal leszámoljunk. Most kell valami jobbat építeni” – olvasható a szervezet magyar nyelvű honlapján.

A COVID-19 járvány széleskörű hatásai újból emlékeztettek bennünket a globális szolidaritás és tettek fontosságára.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply