Otthon / Egyéb / 15 ÉVE EZEN A NAPON TÁVOZOTT MANCS A MENNYBE – „Aki egy embert megment, a világot menti meg.”

15 ÉVE EZEN A NAPON TÁVOZOTT MANCS A MENNYBE – „Aki egy embert megment, a világot menti meg.”

Mancsról, a híres magyar mentőkutyáról mindenki hallott az országban. Ő volt minden idők legsikeresebb hazai keresőkutyája.

Mancs élete során több száz embert mentett meg és megszámlálhatatlan bevetésen vett részt. Átlagosan évente 20 és 30 vízi áldozat, 80 és 110 közötti eltűnt keresését végezte hazánkban. A 10-15 gyakorlat mellett 50- 60 bemutatón vett részt. Mancsból csak egy van, és emlékét örökké őrizzük.

A hős németjuhász története 1994-ben kezdődött. Ekkor született meg, 11 alomtestvérével együtt Miskolci Sátán Mancs, a jövendőbeli hős. Gazdáját, Lehoczki Lászlót ő maga választotta ki hű társának, amikor a nadrágszárába kapaszkodva tudatta vele, hogy együtt mennek haza. László ekkor már hatéves tapasztalattal rendelkezett a kutyás keresés és mentés területén.

Mancs már akkor különleges volt, de sajnos még nem a kivételes képességei miatt. Hat hónapos korában csípőízületi diszpláziát (ez a csontfej rendellenes fejlődésével jár) állapítottak meg nála, ennek következtében nem tudta használni egyik hátsó lábát. A betegség igen gyakori a nagytestű kutyák körében. Szerencsére néhány hónapon belül jobban lett, egy csípőficamos gyermekeknél használt kengyelből kialakított eszköz segített rajta. Innentől már nem volt, ami megállítsa.

Gazdája, Lehoczki László a miskolci Spider Speciális Mentőcsoport önkéntes mentőse, vezetője volt. Korán felismerte a kutya tehetségét, különböző feladatokkal tesztelte keresési képességeit. László ekkor döntött úgy, hogy Mancs bizony személykereső-kutya lesz. A kivételes juhászkutya már tíz hónaposan részt vett az első bevetésén. Társaival, Erőssel és Csepivel az országot járták, és segítettek a bajba jutott emberek felkutatásában.

Egy éves korában Mancsot valaki patkányméreggel megmérgezte, de ő hős kutyához méltó módon kitartott, nem adta fel. Ő sokkal többre volt hivatott. Rengeteg eltévedt iskolás csoportot, gyermeket, balesetet szenvedett kirándulót, vadászt, és idős embert kutatott fel.

Mancsról később kiderült, hogy a víz alatt lévő testeket is képes megtalálni. Ez szintén egyedülállóvá tette, Európában az első, ilyen képességgel megáldott kutyák közé tartozott. Ennek köszönhetően részt vett vízi bevetéseken is.

1996-ban Mancs Vikinggel, az airdale terrierrel dolgozott együtt. A juhászkutya olyan tehetség birtokában volt, ami sok mentőkutyából hiányzott. Nem csak élő, de halott emberek testét is képes volt felkutatni. Vikinggel remek párost alkottak, utóbbi jelzett, mire Mancs méterre pontosan be tudta azonosítani, hol található az áldozat.

Az évek során mondhatni, mancsában volt már a rutin. Az egyiptomi Kairóban összedőlt többemeletes ház romjai között 72 áldozat helyét jelezték együtt Csepivel és Vikinggel. Ők voltak az első magyar mentőkutyák azon a területen.

Miután sikeresen felszámolta a kairói katasztrófa nyomait, a magyar mentőcsoport betekintést nyerhetett az arab kultúrába. A csapatot körbevezették a városban, múzeumokat járhattak végig, természetesen soron kívül. Jól megérdemelt elismerés övezte őket. A piramisokhoz a vallási hiedelmeknek megfelelően tisztátalan állatok nem mehettek. Mancs azonban kivételt képezett. Ő volt az első állat, aki közelről is megcsodálhatta a hatalmas építményeket. A helyiek hat tevét ajánlottak a kutyáért, ami akkoriban körülbelül 2,5 millió forintnak felelt meg. Ez azért is különleges, mert azon a területen a kutyák értéktelenek. Az alkudozás végére kilenc tevét is adtak volna, de természetesen Mancs nem volt pénzben mérhető. Ez az egyiptomi mentés volt a magyar mentőkutyás történelem első nemzetközi mérföldköve.

1998-ban Mancs és László az olaszországi Sarnoban lezúduló sárlavinát követően kutattak túlélők után. Gazdája előre küldte felderíteni, de az állat nem mozdult. Ilyen sosem fordult elő korábban. László már-már azt hihette, életében először cserbenhagyja hű társa. Mancsnak azonban ez eszébe sem jutott. Többszöri utasításra sem mozdult, fejét rázta és prüszkölt, majd igyekezett egyre távolabb csalogatni Lászlót egy üregtől. Egyszer csak hatalmas robbanás rázta meg a környéket. A leszakított gázcsöveknél, az iszap alatt gázbuborékok keletkeztek és az elektromos vágóeszközök szikrái begyújtották ezeket. Mancs tudatosan mentette meg gazdája életét. Ha akkor engedelmeskedik, egyikőjük sem térhetett volna haza többé.

A világhírt az 1999-ben történt tragédia hozta meg neki. A Törökországban található Izmit várostól néhány kilométerre történt az ország valaha volt legnagyobb földrengése. A tragédia hivatalosan 17.000 áldozatot követelt, de becslések szerint akár kétszer ennyien is lehetettek. A rengés egy 60 km hosszú árkot hagyott maga után.

Mancs a katasztrófát követően 82 órával talált meg egy életben lévő hároméves kislányt a romok alatt. Rajta kívül egyetlen kutya sem fogott szagot. Feltehetően azért nem jelezték, mert a gyermek halott nagymamája alatt feküdt. Szinte senki sem bízott abban, hogy élő ember előkerülhet a romok alól, az eltakarító gépek már készen álltak a helyszínen. A csodálatos német juhászkutyát akkoriban a CNN is bemutatta nézőinek.

A 2001-es salvadori földrengés hatalmas károkat okozott, falvakat tett a földdel egyenlővé. A csapatnak egy kettéhasadt hegyen át kellett eljutnia a külvilágtól elzárt településekhez. Kivételesen nehéz dolguk volt, az edzett mentősök 20-30 centiméteres sávokon haladtak, egyes részeken Mancsot csak ölben lehetett átvinni. Borzasztóan veszélyes cselekedet volt ez, mert egy utórengés bármikor lecsaphatott volna rájuk. Néhány órás útjuk során végül elérték az egykori falu helyszínét.

Először négy kisgyereket kerestek, akik a katasztrófa előtt a közeli folyóparton játszottak. A vastag homokréteg miatt a kutya nehezen fogott szagot, ezért kutatóárkot kellett ásni, hogy megkönnyítsék a keresést. Mancs már a játékaikat megtalálta, nem lehettek messze a gyermekek sem. Ekkor azonban újabb rengés rázta meg a környéket. A mentőcsapat élete egy hajszálon múlt, az utolsó pillanatban menekültek meg. Később visszamentek a helyszínre, ekkor a hős négylábú már csak a gyermekek holttesteit tudta felfedezni.

Egy újabb törökországi mentés során Mancs súlyos sérülést szenvedett. Egy, a romokból kiálló vasrúd átszúrta a lábát, de ő ennek ellenére is teljesítette feladatát. Csak a mentés után tudták megfelelően kezelni a sebét, és ezután is gyakran fájlalta a sérülés helyét. Nyugdíjba azonban nem lehetett küldeni. Az élete volt a mentés, imádott dolgozni. Gazdája szerint belebetegedett volna, ha abbahagyja.

2006 októberében Mancs tüdőgyulladást kapott. Gazdái úgy vélték, annyi mindent legyőzött már, és annyira erős kutya, hogy ezen is hamar felülkerekedik. Sajnos nem így lett. Úgy tűnt, fel fog gyógyulni, hatnak a gyógyteák, a gyógyszerek, egyre nagyobb lett az étvágya. Egyik éjjel, október 22-én azonban állapota rohamosan rosszabbodott. Be kellett vinni a kórházba. Infúziót kapott, de menthetetlennek bizonyult. Amikor levették az asztalról, összecsuklott és keringése összeomlott. Gazdája szerint már nem élt, amikor beadták neki a halálos injekciót.
Lászlót annyira megrendítették a történtek, hogy csak órákkal később volt képes felhívni, informálni feleségét.

Mancsot a nyilvánosságtól elzárva, szeretett otthona kertjében temették el, de el soha nem feledték.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply