Otthon / Egyéb / Marad a minimális nyugdíj

Marad a minimális nyugdíj

Míg 2008-ban a minimálbér 41 százalékát tette ki a legkisebb nyugdíj, ma már csak a 18 százalékát adja.

Az ellenzéki pártok legújabb nyugdíjminimum emelési javaslatát is lesöpörte a Fidesz-KDNP, a kormánypárti képviselők megakadályozták, hogy a parlament egyáltalán napirendre tűzze az LMP erről szóló törvénymódosítását.

 Így marad a 2008 óta változatlan 28 500 forintos minimálnyugdíj a legalább húsz éves munkaviszonnyal rendelkezők számára, hiába akarta most éppen két és félszeresére, 71 250 forintra emelni az összeget a párt két politikusa.

Az elutasításra reagálva Schmuck Erzsébet és Hohn Krisztina közleményben hangsúlyozta, hogy nem választás előtti alamizsnát kellene osztogatni az időseknek, hanem tisztességes folyamatos ellátást kellene adni nekik, aminek egyik alaplépése lehetne „az elképesztő módon elértéktelenedett” minimálnyugdíj megemelése.

Míg 2008-ban a minimálbér 41 százalékát tette ki a legkisebb nyugdíj, ma már csak a 18 százalékát adja, még az inflációt sem követi.

A nyugdíjminimumnak leginkább az adja a jelentőségét, hogy számtalan méltányossági nyugdíjlehetőség és főként szociális támogatás kötődik ehhez az összeghez. Ezt azonban egy törvénymódosítással bármikor megszüntethetné a kormány, s akkor kordában lehetne tartani a nem időseknek szóló szociális kiadásokat – érvel évek óta az ellenzék.

Tavaly közös törvénymódosítást is beadtak, amelyben azt kérték, az öregségi nyugdíj összege ne lehessen kevesebb, mint 80 ezer forint, de ez az összefogás sem ingatta meg a kormánypárti képviselőket, épp ellenkezőleg. Idén januártól már nem kell évente megerősíteni, hogy valóban ilyen alacsony a magyar nyugdíjminimum, az összeget időkorlát nélkül bebetonozták. 

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply