Otthon / Egyéb / A magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban

A magyar infláció a legmagasabb az Európai Unióban

Egyre több pénzt kell a boltok pénztárában hagyni egy-egy bevásárlást követően. A statisztikai adatok szerint négy-öt százalékos a drágulás üteme.

A Szabad Európa azonban igyekezett több terméken keresztül is megvizsgálni a drágulást, s arra jutottak, hogy sokkal nagyobb mértékben emelkednek az árak. 

A portál szerint az elmúlt hónapokban meglódultak a fogyasztói árak Magyarországon. Európai összehasonlításban előkelő helyen van a hazai infláció. A legfrissebb, szeptemberi adatok szerint 5,5 százalékkal emelkedtek az árak éves alapon.

A Magyar Nemzeti Bank éves előrejelzése 2021-re a fogyasztói árak 4,6-4,7 százalékos emelkedésével számol, ezen belül pedig az élelmiszerek esetében jövőre sem várható javulás, sőt inkább további drasztikus drágulással várható a jegybank szerint 2022-ben.

Portálunk vizsgálata alapján a legjobban a tej, az étolaj, a margarin és a gyümölcsök ára is óriási mértékben növekedett.

A Szabad Európa összesítése szerint már egy hónap alatt is jelentős árváltozást tapasztaltak a bevásárlólistájukon. Szeptemberről októberre a másfél százalékos zsírtartalmú tej ára 3,5 százalékkal nőtt. A cukor 9,1, a vaj 10,8, a liszt 25,2 százalékkal került többe októberben, mint előző hónapban. Egy liter 95-ös benzinért 9,8 százalékkal kellett többet fizetni egyetlen hónap leforgása alatt.

Olcsóbb lett viszont a csirkemell, amelyért 6,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni, míg a szezonális zöldségek közül a koktélparadicsom ára 27,9, a burgonyáé pedig 8,3 százalékkal csökkent.

Az általuk kiszemelt márkájú vécépapír, fogkrém, csokoládé, üdítő, mosópor, kávé, banán, olívaolaj, tojás és kenyér ára nem változott, és a mozijegy sem drágult.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply