Otthon / Egyéb / Kezdődik a választás előtti pénzszórás

Kezdődik a választás előtti pénzszórás

Ezermilliárdos nagyságrendű pénzt oszt szét a kormány a választást megelőző hónapokban.

Soha nem látott választás előtti osztogatás kezdődik meg most, amikor 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap több, mint kétmillió nyugdíjas. De ez még csak a bemelegítés, a kormány az MNB számítása szerint ezermilliárd forintot oszt ki 2022 első hónapjaiban.

A következő hónapok pénzesője a mostani tervek szerint a következőképp fog kinézni:

  • Novemberben érkezik a nyugdíjprémium. Erre mostanáig azt lehetett írni minden ősszel, hogy a kormány csak betartja a Bajnai-kormány ígéretét, ha 3,5 százalék fölötti a növekedés, akkor jár a pluszpénz a nyugdíjasoknak. Idén azonban erre rátettek egy lapáttal, a bonyolultabb számítási módszer helyett, amelyben a kisebb nyugdíjúak kevesebb prémiumot kaptak, mindenkinek automatikusan a lehető legmagasabb összeg, 80 ezer forint jár. Ezzel együtt érkezik a nyugdíjkorrekció is, amiben viszont tényleg csak azt adja meg a kormány (januárig visszamenőlegesen), ami a törvényben szerepel: annyi pénzt ad a nyugdíjasoknak, hogy ne 3,6, hanem a január-augusztus közötti inflációval megegyező, 4,3 százalékos legyen az éves nyugdíjemelés.
  • Januárban 3 százalékkal nő a nyugdíj, mivel a költségvetésben ekkora inflációval számoltak – ez tehát még mindig törvényi kötelezettség. Viszont azt már akár választási ígéretnek is lehet tekinteni, hogy 200 ezer forintra nő a minimálbér. Ahogy az is, hogy a 25 éven alattiak ekkortól mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól az előző év júliusi átlagbérének mértékéig, és a rendvédelmi, valamint honvédelmi dolgozók is ekkor kapják meg a hathavi fizetésüknek megfelelő szolgálati juttatást – ez 2023-ban volna esedékes, de előrehozzák.
  • Februárban pedig nagyon valószínű, hogy visszaadják a 13. havi nyugdíjat (korábban még csak kétheti járadékra tett ígéretet a kormány 2022 elejére), a gyereket nevelők pedig szintén februárban – vagyis jóval a május végi adófizetési határidő és a választások előtt – visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

A következő fél év juttatásai között van, amivel a kormány csak a sok éve meglévő törvényeket tartja be, az is védhető, ha a világ bármelyik kormánya támogatásokat ad a válságból történő kilábalás időszakában, de az így is nyilvánvaló, hogy folytatódik a legalább húszéves hagyomány, a kormánynak épp a választás előtt jut eszébe egy nagy pénzosztás.

A 2018-as választásra készülve az Erzsébet-utalvány volt a sláger: 2017 karácsonyán minden nyugdíjas 10 ezer forint értékű utalványt kapott, majd 2018 húsvétján újabb 10 ezres utalvány érkezett, épp egy héttel a választás előtt. Ezzel egy időben a rendkívül hideg télre hivatkozva „téli rezsicsökkentést” jelentett be Orbán Viktor, márciusban, minden család 12 ezer forintot jóváírhatott a gáz- vagy távhőszámlájából, a szénnel vagy fával fűtők támogatására szolgáló keretet pedig egymilliárd forinttal megemelték – de azért annak a kampánynak az igazi nagy dobása egy ingyenes kampányfogás, a migránsozás volt. 

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply